Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descentralizarea, asumare parlamentară și moțiune?

Guvernul își angajează marți răspunderea în parlament pe legea descentralizării. Proiectul anunță descentralizare doar în agricultură, sănătate, mediu, turism, cultură, învățământ preuniversitar, tineret și sport. Opoziția parlamentară spune că va depune moțiune de cenzură.

Proiectul legii descentralizării, una din temele majore ale guvernării, a fost aprobat de executiv săptămâna trecută, iar marți ajunge în fața parlamentarilor. Stabilirea domeniilor care vor fi supuse descentralizării a fost nu odată prilej de replici acide chiar între partenerii de guvernare, vice-premierul Liviu Dragnea, de la PSD, spunând că PNL nu a vrut descentralizarea poliției, de exemplu.

Potrivit legii descentralizării, domeniile în care luarea deciziilor va cădea de acum în seama autorităților locale sunt agricultura, sănătatea, învățământul preuniversitar, cultura, mediul, tineretul și sportul, dar și în parte transporturile, prin trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Consiliul General al Municipiului București.

Proiectul, destul de controversat, pare a duce la creșterea semnificativă a puterii șefilor de consilii județene. Astfel, în educație, rețeaua școlară pentru învățământul profesional și tehnic va fi organizată de consiliile județene.

De asemenea, palatele și cluburile copiilor și elevilor trec din subordinea inspectoratelor școlare județene în subordinea consiliilor locale.

În domeniul sănătății, proiectul prevede ca direcțiile județene de sănătate publică să treacă de la ministerul sănătății în subordinea consiliilor județene. Iar aceste direcții județene vor include, de acum înainte, și centrele de diagnostic și tratament și centrele medicale, finanțate integral din venituri proprii și din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar și policlinicile cu plată.

Ce se întâmplă cu angajații? În lege scrie că salariații din instituțiile descentralizate își păstrează drepturile salariale de la data intrării în vigoare a legii. Important e însă dacă va fi păstrat și numărul de angajați de la aceeași dată.

Costurile descentralizării sunt minime, dau asigurări reprezentanții guvernului. ”Impactul bugetar este neutru. Nu există cheltuieli în plus”, spune vicepremierul Liviu Dragnea. Cât privește bugetul unei astfel de instituții descentralizate de acum, acesta va fi stabilit pe baza standardelor de cost. Care încă nu sunt, așa că până la aprobarea acestor standarde, bugetul se realizează pe baza bugetului pe anul anterior.