Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

wwall_1109.jpg

Zidul Berlinului

Germania sărbătoreşte 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Evenimente în cinstea acestei zile s-au desfăşurat încă de la sfârșitul săptămânii. La Berlin sunt aşteptate duminică festivităţi impresionante.

O mare "sărbătoare populară" este aşteptată duminică la Berlin, care va marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, evenimentul istoric ce anunţa, în noiembrie 1989, reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu.

6.900 de baloane luminoase instalate încă de vineri pe locul unde a trecut zidul vor fi eliberate duminică seară, spectacolul anunţându-se unul grandios. Presa scrie că aproximativ două milioane de vizitatori sunt aşteptaţi în capitala germană pentru a asista la acest spectacol, dar şi la concertele ce vor fi organizate.

În paralel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, se află în vizită la Berlin, unde este creditat de cei mai mulţi cu un rol major în reunificarea Germaniei. "Ar trebui să medităm la lecţiile trecutului", a declarat el într-o vizită la Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, între sectoarele american şi sovietic.

Ultimul lider URSS, care a participat ieri la o dezbatere despre reintensificarea recentă a tensiunilor dintre Occident şi Rusia o va întâlni și pe Angela Merkel.

Preşedintele american Barack Obama, de asemenea laureat al premiului Nobel, a îndemnat lumea să nu uite lecţia demolării Zidului Berlinului, în contextul în care "acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei" arată că mai este un drum lung de parcurs.