Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zile libere pentru studenți în preajma turului 2 al prezidențialelor

Studenţii vor avea zile libere vineri 14 noiembrie şi luni 17 noiembrie pentru a putea vota în localitățile de domiciliu. Guvernul susține că astfel nu vor mai fi cozi la secțiile de votare din centrele universitare. De cealaltă parte, reprezentanții studenților spun că nu știau de această intenție.

”Astăzi, adoptăm hotărârea de guvern propusă de Ministerul Educaţiei, un lucru care se mai folosea, de altfel, la cam toate alegerile, şi generale, şi locale. Ziua de luni pentru studenţi este liberă, cei care vor să rămână în centrul universitar rămân, dar cei care vor să meargă acasă să poată să voteze. Şi vineri, şi luni, în aşa fel încât, dacă merg acasă, votează acasă, dacă rămân aici, în centrele universitare, să ne organizăm bine şi să nu fie niciun fel de coadă sau aglomeraţie”, a explicat premierul Victor Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Declarația a venit la scurt timp după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat, luni, că propune suspendarea cursurilor din universităţi în zilele de 14 şi 17 noiembrie, astfel încât studenţii să poată merge să voteze în localităţile în care au domiciliul.

”Decizia MEN vine în sprijinul facilitării exercitării dreptului la vot pentru studenţi şi personalul din universităţi, care au domiciliul în alt loc decât acela unde îşi desfăşoară activitatea academică. MEN precizează că instituţiile de învăţământ superior sunt cele care, în baza autonomiei universitare, hotărăsc zilele când se vor recupera cursurile suspendate”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

Studenții primesc un ”cadou electoral” fără să-l fi cerut

La turul I al alegerilor prezidențiale, mai mulţi studenţi din provincie care învaţă în Capitală au reclamat aglomeraţia de la o secţie de votare aflată în vecinătatea campusului Regie. Potrivit legii, ei pot vota la orice secţie, pe listele suplimentare.

Cristi Popescu, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor de Studenți din România, a declarat pentru RFI că decizia luată acum în guvern a fost o surpriză. ”Vestea ne ia puțin prin surprindere. Noi ne-am întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale. Nu ne-au spus despre o astfel de inițiativă. Noi în trecut am cerut zile libere la alegerile parlamentare, unde studenții puteau vota doar de acasă, de unde aveau domiciliul și cu greu am reușit să obținem o zi liberă pentru ei și uite că de data asta primim două zile libere fără ca măcar să fi cerut asta”.

Legat de această inițiativă guvernamentală, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, spune că ”este rușinos ca la 25 de ani de la Revoluție să asistăm la reeditarea uneia din măsurile luate de Ceaușescu”.

Nicolae Robu, fost rector al Universității Politehnica din Timișoara, reacționează astfel la decizia Ministerului Educației de a le da vacanță studenților în preajma turului 2 al alegerilor prezidențiale. Intenția Guvernului ”denotă disperarea lui Victor Ponta și a PSD că vor pierde alegerile prezidențiale”, spune profesorul universitar.

Ministrul Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live, a explicat decizia instituției pe care o conduce, respingând amestecul politicului: ”Zilele libere de vineri şi luni pentru studenţi este o problemă strict organizatorică. Credeţi că dacă studentul primeşte o zi liberă de la facultate, îi va influenţa alegerea? Cât despre ce s-a întâmplat în primul tur, ştiţi şi dvs, s-au înghesuit în ultimele ore la secţiile de votare. Studenţii, dacă vor, pot pleca acasă în această minivacanţă sau pot sta la facultate. Este strict o chestiune organizatorică, crearea unui cadru ca procesul de vot să nu fie afectat în niciun fel”.

 
Ascultă interviul acordat de Cristi Popescu, președintele ANOSR