Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: opoziţia de dreapta face un pas înapoi în privinţa Schengen şi a romilor

cope_imag.jpg

Jean Francois Copé

Franţa nu mai poate rămâne cea mai atractivă ţară din Europa pentru străinii în situaţie ilegală, iar aici sunt incluşi romii. Iată ce declară pentru RFI România Jean Francois Copé, liderul opoziţiei franceze.

Şeful UMP afirmă de această dată că problema romilor şi cea a intrării României în Schengen sunt două chestiuni distincte. Jean  Francois Copé, amintim, afirmase că nu poate accepta intrarea României în spaţiul fără frontiere cât timp nu va fi soluţionată problema privind circulaţia şi instalarea romilor. Iată ce spune acum liderul UMP, în exclusivitate pentru RFI.

"Problema Schengen şi cea a romilor sunt două chestiuni diferite. Prima, Schengen, ţine de capacitatea, de posibilitatea ţărilor care vor să adere de a demonstra că sunt capabile să păzească frontierele. Iar în prezent, disfuncţionalităţile din sistemul Schengen m-au făcut să spun că e nevoie să imaginăm un Schengen 2, adică un nou "contract" între statele membre. Un Schengen nou, care să aibă o guvernanţă politică,  cu o capacitate de a controla statele care nu se conformează . Aşa că pentru statele care acum vor să adere, prima problemă care se pune este dacă  îşi pot controla frontierele. Atâta timp cât asta nu e demonstrat, eu nu îmi pot da acordul politic. În orice caz, e nevoie de unanimitate a statelor membre, iar această condiţie a unanimităţii nu e întrunită.

Problema romilor e diferită de cea referitoare la Schengen. Problema romilor e însă una gravă şi mi-ar plăcea ca toate statele membre ale Uniunii Europene să o conştientizeze. Ceea ce se întâmplă cu ei se traduce prin multă sărăcie şi multă violenţă.

Vedem asta în fiecare zi în Franţa din păcate, pentru că avem circa 17.000 de romi - bărbaţi, femei şi copii  care trăiesc în condiţii înfiorătoare şi care constituie un eşec major de integrare. Mai rău, majoritatea se află ilegal în Franţa, aşa că trebuie să părăsească ţara", răspunde Jean Francois Copé la întrebarea RFI.

Politicianul francez mai susţine că o parte dintre ei constituie o ameninţare pentru ordinea publică.

 
Interv iu Jean Francois Cope