Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul de Securitate, reuniune pe tema Ucrainei

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgenţă miercuri, în discuție fiind situaţia din estul Ucrainei, care s-a deteriorat după organizarea alegerilor în regiunile separatiste, la 2 noiembrie. Armata ucrainiană susține că cinci militari au murit în ultimele 24 de ore în luptele din zonă, în timp ce un diplomat al Kievului spune că Rusia pregătește o invazie militară de amploare în estul Ucrainei.

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU ar urma să înceapă la 21.30 ora României și va fi prezentat un raport asupra ultimelor evenimente din Ucraina, spune un membru al misiunii Australiei la Naţiunile Unite.

Discuțiile au loc în timp ce luptele continuă în estul Ucrainei, în pofida semnării unor acorduri de încetare a focului în septembrie, la Minsk. Cinci militari ucraineni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în estul separatist, ridicând la 1.052 de morţi numărul victimelor înregistrate în total în rândul armatei ucrainene de la începerea confruntărilor, în aprilie, susține un reprezentant al armatei ucrainene.

În ultimele zile, importante convoaie cu armament greu, inclusiv tancuri şi camioane, au fost observate de jurnaliştii de la France Presse îndreptându-se spre estul separatist al Ucrainei. Prezenţa convoaielor, confirmată de observatorii OSCE aflaţi în regiune pentru a monitoriza aplicarea acordului de încetare a focului din 5 septembrie, provoacă temeri cu privire la riscul reizbucnirii unui război total în regiune.

Pe acest fond, un diplomat ucrainean afirmă că Rusia pregătește o invazie militară de amploare în estul Ucrainei. Zilele trecute, Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene spune că insurgenţii proruşi au primit din Rusia întăriri constând în mercenari şi armament. ”Mercenarii ruşi consolidează forţele rebele pe linia frontului”, a declarat oficialul militar, adăugând că Rusia a trimis şi armament. ”Insurgenţii au ocupat noi poziţii în jurul portului Mariupol, situaţie care le-ar putea permite să aibă acces la teritorii din sudul Ucrainei”, a adăugat el.

Pe de altă parte, cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat, în contextul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei în urma alegerilor organizate de rebelii separatişti, că Uniunea Europeană nu are în vedere deocamdată să impună noi sancţiuni economice Rusiei.

Angela Merkel a evocat posibilitatea extinderii listei cu oficialii ucraineni proruşi vizaţi de sancţiuni europene. ”În afară de aceasta, nici o nouă sancţiune economică nu este prevăzută pentru moment”, a afirmat cancelarul german.