Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi harţe între instituţii pe votul din străinătate

melescanu.jpg

Teodor Melescanu

Noi controverse legate de Ministerul de Externe, Biroul Electoral Central şi de votul din străinătate. MAE a făcut apel miercuri la toţi membrii birourilor electorale din diaspora să vină obligatoriu în ziua votului. O altă controversă a creat chiar noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, care a explicat că soluţia pentru următoarele alegeri ar fi ca românii din străinătate să anunţe cu şase luni înainte ambasadele că vor să voteze.

 

Votul de duminică din turul decisiv al prezidenţialelor va fi în egală măsură dezamăgitor pentru românii din străinătate care vor să îşi exercite acest drept democratic. Deocamdată, nu s-au creat condiţiile pentru ca toţi românii din diaspora să poată vota.

Astfel, Monitorul Oficial va tipări pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale aproape 21 de milioane buletine de vot. 800.000 vor fi trimise la secţiile de votare din străinătate.

Însă instituţiile responsabile, Biroul Electoral Central şi MAE au continuat să îşi arunce responsabilitatea una alteia când e vorba de înfiinţarea de noi secţii de votare, BEC explicând de pildă că stă în atribuţiile MAE să înfiinţeze secții suplimentare prin ordin de ministru.

Noul ministru indicase că a cerut BEC "un temei legal" pentru înfiiinţarea de noi secţii de vot în diaspora şi permisiunea de a schimba adresa unor secţii.

Ministrul de Externe a explicat la Digi24 că va trimite secretari de stat din minister și că va merge el însuși în locurile unde au fost probleme la primul tur.

„Eu personal voi încerca să fac cât mai multe dintre acestea, începând cu Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia, locurile unde au fost probleme. Dacă reușesc și la Viena voi merge și în Austria”, a spus noul ministru de Externe.

Membrii comisiilor: lipsă şi la al doilea tur?

 

Probleme ar putea exista şi în ce priveşte numărul membrilor din secţiilor de votare. Ministerul explică, printr-un comunicat remis redacţiei, că propunerea MAE a fost respinsă de Biroul Electoral Central. Aceasta se referea la înlocuirea celor care nu se prezintă în ziua votului cu persoane din lista întocmită de minister.

Art. 23 din legea 370/2004 stipulează că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie, fără apartenenţă politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe. Lista este transmisă pentru avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe.

 

Prin urmare, după poziţia BEC, “Ministerul Afacerilor Externe lansează un apel către toţi membrii desemnaţi în birourile secţiilor de votare din străinătate de a se prezenta în ziua votării la secţiile de votare şi a-şi îndeplini, fără excepţie, atribuţiile care le revin în desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.”

Ministerul lansează şi o ameninţare voalată şi avertizează că, aşa cum prevede Legea 370, încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contravenţie.

Prezenţa tuturor acestor membri e necesară pentru desfăşurarea în bune condiţii a votului în disapora.

 

Revenind la înfiinţarea de secţii noi, în unele cazuri nic nu ar fi necesar, cum e situația de pildă în anumite orașe din Marea Britanie, după cum susține ambasadorul român la Londra. Ambasada a propus deschiderea de secții de votare în Canterbury și Southampton "dar, consultând cetățeni români din orașele respective, răspunsul a fost că nu există interes din partea comunității românești locale. Același răspuns l-am primit, surprinzator, și din Newham, în estul Londrei", scrie ambasadorul Ion Jinga într-o scrisoare deschisă adresată românilor din Marea Britanie.

 

Diplomatul susține că o cauză pentru faptul că o parte din alegători nu au putut vota în primul tur e legată de absența unor membri din birourile secțiilor.

Întrebat de RFI în legătură cu probleme ce ar putea să apară și în turul al doilea în privința membrilor comisiilor, ambasadorul Ion Jinga spune că nu poate anticipa ce se va întâmpla în turul al doilea.

 

Propunerea lui Meleşcanu: alegătorii să anunţe că vor să voteze

 

Indiferent de rezultat şi de problemele care ar putea apărea şi de această dată, o soluţie ar fi, în opinia ministrului de Externe, elaborarea unui proiect de lege special pentru votul din diaspora, în vederea următoarelor alegeri.

Acesta ar reuşi să îi multumească pe toţi datorită „unei prevederi-cheie: orice român care dorește, care e rezident în străinătate și dorește să voteze să anunțe cu șase luni înainte la ambasadă că dorește să voteze în țara respectivă, pentru a avea, atunci când se decupează secțiile de votare, cifre clare pe care să se aleagă colegiile și să se facă comisiile de votare”.

Aşada, cei care nu vor anunţa, nu vor vota. Sistemul e folosit în Ungaria, după ce legea electorală a fost modificată de administrația Viktor Orban înainte de ultimele alegeri dar a stârnit nenumărate critici.