Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni între Ankara şi Cairo

erdogan_recep_tayyip_-_premierul_turc.jpg

Premierul turc, Recep Tayip Erdogan

Autorităţile egiptene au anunţat, sâmbătă, că l-au expulzat din ţară pe ambasadorul Turciei, ca urmare a afirmațiilor premierului turc Recep Tayip Erdogan, care a condamnat represiunea împotriva islamiștilor declanșată de noile autorități egiptene. În replică, Turcia l-a declarat "persona non grata" pe ambasadorul Egiptului.

Decizia luată la Cairo a fost adoptată din cauza unor declaraţii ale lui Erdogan care "constituie un amestec inacceptabil în afacerile interne ale Egiptului şi reprezintă o provocare", a declarat pentru AFP Badr Abdelaty, un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe.

"Ambasadorul Egiptului Abderahman Salah ElDin (...) este declarat «persona non grata», conform principiului reciprocităţii, care constituie fundamentul relaţiilor internaţionale", a anunţat, la scurt timp, Ministerul turc de Externe într-un comunicat, după ce l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri egiptean la Ankara.

Ministerul turc a mai anunţat că a redus relaţiile bilaterale cu Cairo la nivel de însărcinaţi cu afaceri, fapt anunţat anterior şi de partea egipteană.

Ambasadorul Egiptului nu se mai află la Cairo de câteva luni. El a fost rechemat în ţară pe 15 august, anul acesta, în urma unor alte tensiuni între cele două ţări.