Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit-ul G20 de la Brisbane începe într-un climat tensionat

La Brisbane în Australia are loc sâmbătă şi duminică summitul anual G20, al principalelor 20 de ţări dezvoltate şi emergente din lume. 

Pe agenda premierului australian Tony Abbott figurează relansarea creşterii economice. Sefii de stat şi de guvern trebuie să se înţeleagă asupra unei liste de 900 de măsuri ce-ar urma să dopeze creşterea economică la orizontul anului 2018. Totodată însă gazda summitului caută să ocolească chestiunile sensibile precum ecologia sau impunerea de noi reguli financiare internaţionale.

Un alt subiect fierbinte va fi abordat la Brisbane şi anume degringolada rublei ruseşti şi căderea preţului petrolului. Temele vor fi abordate cu Vladimir Putin. Prezent în Australia şi însoţit de o flotă militară, preşedintele Rusiei dă un aer de război rece acestei întâlniri

Vladimir Putin îşi face marea revenire în arena internaţională. Exlus temporar din Grupul G8 din cauza situaţiei din Ucraina, liderul de la Kremlin e primit în cenaclul extins al celor 20 de puteri industrializate şi emergente din lume. Problema este că Putin nu a venit chiar singur în Australia. Șeful statului rus a fost precedat de sosirea a patru nave de război în largul coastelor ţării-continent. 

Un crucişător, un distrugător, un remorcher şi un vas de aprovizionare. Chiar dacă este supravegheată îndeaproape de marina australiană, «suita» navală a lui Putin nu este excepţională. Si 2010 pe vremea ex-preşedintelui rus Dmitri Medvedev când acesta s-a dus în California el a beneficiat de un convoi similar în Pacificul de vest.

Cert, contextul este astăzi diferit. Participarea lui Vladimir Putin la summitul G20 se derulează pe fond de conflict în Ucraina şi tensiuni între Moscova şi Canberra din cauza prăbuşirii avionului Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în iulie. Un crash pus de occidentali pe seama unui tir cu rachete ruseşti tras de insurgenţii pro-ruşi din Donbass. Gazda summitului, premierul australian Tony Abbot a promis că-l va «interpela» pe Putin pe această temă. 

In ce priveşte prezenţa flotilei ruseşti în largul Australiei, ea este pusă de unii experţi pe seama dorinţei lui Putin de «a-şi arăta muşchii» sau «de a face un spectacol». Alţii, mai critici vizavi de liderul Kremlinului, deplâng faptul că Putin cu cele 16 lansatoare de rachete instalate la bordul crucişătorului «este reîncarnarea diplomaţiei cu forţai din secolul 19».

In acest context va fi deci discutată şi situaţia din Ucraina. «Rusia se comportă ca un mare stat care le agresează pe cele mai mici din Europa» spunea înainte să decoleze spre Brisbane premierul britanic David Cameron. Răspunzându-i indirect, Putin declarase agenţiei oficiale TASS că «formarea eventuală de noi blocuri în sânul G20 ar fi o idee proastă, deloc constructivă şi chiar dăunătoare economiei mondiale».

In fine să mai spunem în acest context că Rusia a decis să facă presiuni şi asupra Parisului. Vladimir Putin va aborda cu François Hollande spinoasa chestiune a livrării primei fregate de tip Mistral Rusiei. O livrare ce întârzie la iniţiativa Parisului din cauza implicării Rusiei în criza ucraineană. 

Moscova se pare că a decis să facă însă presiuni mari dând un ultimatul Parisului, ameninţând că dacă în 15 zile nu-şi recuperează primul vas de război ultrasofisticat atunci va cere compensaţii financiare. Reamintim că contractul privind livrarea a două port-elicoptere Mistral Rusiei a fost semnat pe vremea fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy iar suma evocată în contract se ridică la circa 1,2 miliarde de euro.