Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arhipelagul Senkaku reaprinde divergenţele dintre China şi Japonia

Beijingul a anunţat sâmbătă crearea unei "zone de identificare şi apărare aeriene" în Marea Chinei de Est. Aceasta include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China, provocând un protest puternic din partea autorităţilor de la Tokyo, relatează AFP, citată de Mediafax.

Crearea acestei noi zone de apărare aeriană este însoţită de reguli pe care este necesar să le respecte toate avioanele care o tranzitează, sub ameninţarea unei intervenţii a forţelor armate, a anunţat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

Aeronavele este necesar să furnizeze planul precis de zbor, să-şi afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să le permită să "răspundă în mod rapid şi adecvat cererilor de identificare" formulate de autorităţile chineze.

Trasarea acestei zone de apărare aeriană, prezentată pe o hartă difuzată pe site-ul ministerului, arată că zona acoperă o suprafaţă întinsă în Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan.

Potrivit hărţii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar rvendicate de Beijing sub numele Diaoyu. Ca atare, ea înlacă apele teritoriale japoneze.

Japonia a reacţionat puternic faţă de anunţul Beijingului. Tokyo a anunţat că Junichi Ihara, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului japonez de Externe însărcinat cu zona Asia-Pacific, l-a sunat pe Han Zhiqiang, ministrul în post la Ambasada Chinei în Japonia, căruia i-a prezentat proteste puternice.

Ihara i-a semnalat că Japonia "nu va putea accepta vreodată zona creată de China" şi că aceasta va marca "o escaladare" a tensiunilor dintre cele două ţări cu privire la arhipelagul Senkaku, ceea ce ar fi "foarte periculos", se arată într-un comunicat al ministerului japonez.

Potrivit agenţiei Kyodo, adjunctul ministrului japonez de Externe Akitaka Saiki intenţionează să-l convoace luni dimineaţa pe ambasadorul chinez la Tokyo, Cheng Yonghua.

"Forţele armate chineze adoptă măsuri defensive de urgenţă ca reacţie faţă de aeronavele care nu vor coopera în cadrul (procedurilor de) identificare sau care vor refuza să dea curs instrucţiunilor", a avertizat Ministerul chinez al Apărării.

Noua zonă a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 2.00 GMT (4.00, ora României), iar forţele aeriene sin cadrul Armatei Populare de Eliberare au început sâmbătă după-amiaza să efectueze prima misiune de patrulare regulată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a oferit asigurări că instituirea acestei zone corespunde unor "practici internaţionale obişnuite", este menită să "protejeze suveranitatea statului" şi să "menţină securitatea teritoriilor şi apelor teritoriale".

"Acest tip de zonă, stabilită în afara limitelor spaţiului aerian teritorial, permite unei ţări să identifice, supravegheze, controleze şi preia în sarcină avioane" înainte ca acestea să pătrundă în spaţiul aerian naţional, a subliniat el, notând că "anumite ţări" au creat o asemenea zonă încă din 1969, referindu-se la Japonia.