Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LIVE: Alegerile din diaspora plus un reportaj la cald

1_b2ksjfhicaaain2.jpg

Coada in ploaie la Paris

Romanii din diaspora s-au mobilizat masiv pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Inca de aseara, in mai multe orase europene, alegatorii romani din strainatate s-au asezat la cozi pentru a vota la prima ora, respectiv a fi siguri ca reusesc sa voteze dupa problemele inregistrate in turul intai al scrutinului. RFI transmite LIVE toate evolutiile pe parcursul zilei. Incidente la Paris și Torino - forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Corespondentii RFI din capitalele europene transmit relatari, fotografii si inregistrari video.

Valeria Vițu, Chișinău: La închiderea secțiilor in jur de 200 de oameni asteptau la ambasada, iar la Consulat aproximativ o sută.

Update știri pentru ora 22.30, ora României - alegeri Italia -

Cele 51 de secții din Italia si au închis porțile la ora locală 21. In cele trei secții de la Roma, cu 15 minute înainte de închidere nu mai era neno la coada. Doar la Secțiile de la Tivoli si Ostia, doua orașe din apropierea Capitalei italiene, n au reușit sa voteze in timp aproximativ 50 de persoane. Fata de primul tur s a înregistrat o prezenta cu 50% mai mare. La cele 8 secții de vot din regiunea LAZIO au votat aprox 18.000 de romani.

Aproximativ 3200 de persoane votaseră la sectia de la Consulatul de la Torino, iar alte 400 ai ramas afara. Înainte de închiderea secții câteva zeci de persoane au intrat in incinta Consulatului, forțele de ordine fiind nevoite sa intervină cu lacrimogene. In Italia, la 51 de sectii de vot, la ora locala 15.00 a fost depășit numarul de alegători -35.500 de la primul tur al prezidențialelor. Pe parcusul zilei, timpul de așteptare pentru a vota a fost de aproximativ cinci ore, insa din cauza ploii o parte dintre romani au renunțat sa mai aștepte la cozi.

Din cauza unor proteste si a blocării accesului in incinta secției de votare 88 de la Consulatul ROMANIEI, comisia a fost nevoită sa isi întrerupă activitatea prntru 20 de minute. Circulația autovehiculelor pe strada Serafico, unde se afla sectia consulară a fost blocată pentru câteva ore. Chiar daca au existat situatii in care lumea a fost nemulțumita pentru a asteptat la cozi de mai bine de patru ore, procesul de votare s-a fluidizat mult fata de turul întâi.

Incidente la Paris: Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, duminică seară, în fața secțiilor de votare de la Paris, unde sute de oameni protestează, la ora transmiterii acestei știri, pentru că nu au putut să voteze, secțiile de votare închizându-se. La închiderea urnelor la ora locală 21.00 (22.00, ora României), câteva sute de români au rămas în faţa porţilor, nereuşind să voteze.

Imagini de la Paris

 

 

 

Bruxelles: Aproximativ 150 de oameni nu au votat, transmite de la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Londra: Politia nu mai permite accesul de la ora 1900 in sectia de votare Wembley. Circa 2000 de romani au ramas pe dinafara, transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej.

Oamenii cântă imnul și scandează "Libertate!".

Update știri pentru ora 22.30, ora României - alegeri Italia - 

Cele 51 de secții din Italia si au închis porțile la ora locală 21. In cele trei secții de la Roma, cu 15 minute înainte de închidere nu mai era neno la coada. Doar la Secțiile de la Tivoli si Ostia, doua orașe din apropierea Capitalei italiene, n au reușit sa voteze in timp aproximativ 50 de persoane.
Fata de primul tur s a înregistrat o prezenta cu 50% mai mare. La cele 8 secții de vot din regiunea LAZIO au votat aprox 18.000 de romani.
Aproximativ 3200 de persoane votaseră la sectia de la Consulatul de la Torino, iar alte 400 ai ramas afara. Înainte de închiderea secții câteva zeci de persoane au intrat in incinta Consulatului, forțele de ordine fiind nevoite sa intervină cu lacrimogene.
In Italia, la 51 de sectii de vot, la ora locala 15.00 a fost depășit numarul de alegători -35.500 de la primul tur al prezidențialelor.
Pe parcusul zilei, timpul de așteptare pentru a vota a fost de aproximativ cinci ore, insa din cauza ploii o parte dintre romani au renunțat sa mai aștepte la cozi.
Din cauza unor proteste si a blocării accesului in incinta secției de votare 88 de la Consulatul ROMANIEI, comisia a fost nevoită sa isi întrerupă activitatea prntru 20 de minute.

 

 

 

Circulația autovehiculelor pe strada Serafico, unde se afla sectia consulară a fost blocată pentru câteva ore.
Chiar daca au existat situatii in care lumea a fost nemulțumita pentru a asteptat la cozi de mai bine de patru ore, procesul de votare s-a fluidizat mult fata de turul întâi. 

Update știri pentru ora 21, ora României - alegeri Italia -

La Roma si în partea de sud a Italiei s-au prezentat la vot cu doua ore inainte de închiderea urnelor, 26.000 de cetățeni romani, 17.300 numai la cele 8 sectii din regiunea Lazio, la cea mai mare comunitate de romani din Italia.
3000 de persoane votaseră la sectia de la Consulatul de la Torino pana la ora locala 19,00, iar la cele doua sectii de la Milano cate 2500 pe secție.
In Italia, la 51 de sectii de vot, la ora locala 15.00 a fost depășit numarul de alegători -35.500 de la primul tur al prezidențialelor.
Pe parcusul zilei, timpul de așteptare pentru a vota a fost de aproximativ cinci ore, insa din cauza ploii o parte dintre romani au renunțat sa mai aștepte la cozi. La aceasta la sectiile de vot din marile orase din Penisnula sunt cozi de cate 50 -100 de persoane.


Din cauza unor proteste si a blocării accesului in incinta secției de votare 88 de la Consulatul ROMANIEI, comisia a fost nevoită sa isi întrerupă activitatea prntru 20 de minute.
Circulația autovehiculelor pe strada Serafico, unde se afla sectia consulară este blocată. Dupa incidentul de la Consulat numarul carabinierilor si si al polițiștilor care asigura ordinea publica s -a dublat (sunt in jur de 40 de carabinieri, ofițeri si polițiști).
Chiar daca au existat situatii in care lumea a fost nemulțumita pentru a asteptat la cozi de mai bine de patru ore, procesul de votare s-a fluidizat mult fata de turul întâi.

Bruxelles, cu jumătate de ora înainte de inchiderea votului.

Bruxelles rue Gabrielle ora 20.37

Londra, Petru Clej, RFI: Pe ploaie la ICR coada s-a scurtat la 200 de metri, circa 1500 de persoane. La ora 16 votasera 2890 de alegatori (1596 pe intreg parcursul zilei de 2 noiembrie).

Bucureşti: Peste 500 de persoane protestează, duminică seara, în Piaţa Universităţii din Capitală, cerând ca românii din diaspora să poată vota şi după ora 21.00, manifestanţii scandând "Cozile de la Paris sunt la fel ca-n comunism", "Daţi ordonanţa, să voteze Franţa" şi "Democraţia e votul, nu hoţia". 

Manifestanţii au început să se adune de la ora 18.00, în zona din faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii, spunând că au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu românii din diaspora care şi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale stau la cozi interminabile pentru a ajunge să voteze.

 

 

 

Belgia: Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene din România scrie pe Facebook:  “S-au făcut 7 (șapte) ore de coada la ICR Bruxelles. Inca puțin, si sper sa votez!” După aproximativ 30 de minute, Angela Filote a anunţat tot pe facebook: “Votat”.

Peste 10.000 de români stau, duminică seară, la coadă la secţiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg), unde timpul de aşteptare este de ore bune, iar oamenii continuă să vină, relatează agenţia Mediafax. Alegătorii filmează sau surprind singuri, in fotografii, cozile uriaşe de la secţiile de votare.

 

 

 

Italia: ora 19.00 - secție blocată la consulat

In Italia la ora locala 15.00 a fost depășit numarul de alegători -35.500 de la primul tur al prezidențialelor. Peste 15.000 de cetățeni romani au votat la cele 8 sectii din regiunea Lazio pana la ora locala 16.00. Sectia cu cei mai numerosi votanți este cea de la Ladispoli cu 2000 de persoane, urmată cu cea de la Consulatul roman de la Roma cu 1850 de persoane. Timpul estimativ de așteptare este de cinci ore, insa din cauza ploii o parte dintre romani au renunțat sa mai aștepte la cozi.
Din cauza unor proteste si a blocării accesului in incinta secției de votare 88 de la Consulatul ROMANIEI, comisia a fost nevoită sa isi întrerupă activitatea prntru 20 de minute.

Circulația autovehiculelor pe strada Serafico, unde se afla sectia consulară a fost deschisă, se efectuează cu dificultate, doar pe un sens. In jur de 30 de carabinieri si polițiști asigura ordinea publica.
Proteste au avut loc si la Tivoli, un oras de langa Roma si la Torino, unde au votat 2000 de romani. La cele doua sectii de votare de la Milano s au prezentat la vot 1800 de romani pe secție.
In Sicilia s a înregistrat deja o prezenta cu 50% mai mare de alegători decat la turul întâi, in primele sase ore ale zilei exprimându-și dreptul la vot 2200 de romani.
Chiar daca exista situatii in care lumea este nemulțumita pentru faptul ca trebuie sa aștepte foarte mult, Procesul de votare s-a fluidizat mult fata de turul întâi. 

Stuttgart:

 

BEC: O singură sesizare venită de la Londra. La BEC nu a fost înregistrată nicio solicitare de la MAE legată de prelungirea votului

 Președintele secției de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central să dispună prelungirea după ora 21.00 a programului de votare la această secție, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț. Solicitarea urmează să fie discutată de membrii BEC. El a adăugat că mai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votării, însă aceasta este singura ”oficială” până la această oră.

Marian Muhuleț, a mai  precizat, pentru agenţia MEDIAFAX, că la Biroul Electoral Central nu a fost înregistrată până la această oră niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe legată de prelungirea programului votării după ora 21.00. Precizarea vine după ce Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, că nu a votat în Paris pentru că a considerat decent să nu ia locul unui român din diaspora . Ela precizat în acest context că a trimis la BEC propunerea, dar aceasta a fost respinsă.

Coada la ambasada din Paris. Foto: Vasile Damian

 

Coada la Bruxelles - mii de oameni asteapta sa voteze (Foto: HotNews.ro)

 

Aglomeratie si la Luxemburg - Foto: HotNews.ro

 

Coada la Hamburg - Foto: Ioana Predonescu

 

Reportaj Chisinau: Mii de români din R.Moldova au ieșit la vot - de Valeria Vitu

Prezență record la secțiile de votare, deschise în R.Moldova. Până la amiază, în jur de 15 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat pentru viitorul președinte al României, dublu față de primul tur de scrutin. Cozi imense la secțiile de votare s-au format înainte de ora șapte dimineață, iar pentru a ajunge în cabina de vot, oamenii stau la coadă ore în șir. În aceste condiții, ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă i-a îndemnat pe cetățeni să meargă să voteze înafara Chișinăului, în alte orașe din țară. 

 

 

 

La cele patru birouri electorale care funcționează în capitală, la ambasadă și consulatul României, dar și la Institutul Cultural Român sute de oamenii se înghesuie să intre să voteze. Chiar dacă autoritățile române au promis fluidizarea procesului electoral, mai multe cabine de vot și ștampile, acest lucru nu se face simțit. După aproape trei ore de așteptare, cetățenii ajung să-și exercite votul. Unii au venit de la Cahul, alții de la Ștefan Vodă, din sudul țării. Alegătorii spun că sunt gata să îndure frigul, doar ca să voteze pentru o viață mai bună și viitor luminos, alături de România.”Vrem libertate, democrație, dreptate să ni se facă. Vom sta cât va fi nevoie”.

Aglomeratia din Chisinau - Foto: Valeria Vitu

Mulți dintre cei veniți, aveau la ei formularul declarației pe propria răspundere, pe care fie l-au completat de acasă sau au făcut rost de el la poarta misiunilor diplomatice. Cetățenii români din străinătate trebuie să semneze declarația, precum că nu au votat și nu o vor mai face în altă parte. Și pentru a evita cozile imense de la secțiile de votare din capitală, unii cetățeni indignați au ales să voteze în alte orașe din țară. Iată doar câteva dintre postările de pe Facebook ale românilor din R.Moldova:”Descoperim Moldova în căutarea unei cozi mai mici”, ”Fost-am la vot. Am stat la coada 3 ore și 20 minute, pe frig”, Cine vrea să voteze?Mergem cu mașina la o altă secție de vot, înafara Chișinăului. Cu siguranță nu vom sta cinci ore la coadă”.

Jurnalista Sorina Ștefârță de la Chișinău ne spune că a ajuns la Călărași să voteze. ”Din start am renunțat să merg la o secție de votare din Chișinău știind că sunt foarte aglomerate. Am mers inițial la Orhei. Trebuia să aștept mai bine de o oră. Și am ajuns la Călărași să votezi”. Ambasadorul român în R.Moldova, Marius Lazurcă le-a sugerat oamenilor să meargă la alte birouri electorale, deschise în apropierea Chișinăului.”Oamenii pot să meargă la Călărași, Hâncești, Orhei. Pentru noi participarea cât mai numeroasă a cetățenilor noștri la vot este importantă. Pledez pentru o participare cât mai masivă”.

Foto: Chișinău.

Pe Filip Druță, observator din partea Federației Asociaților de Basarabeni din România l-am întâlnit la ambasada României. El se așteaptă că la închiderea birourilor electorale vor fi oameni nemulțumiți că nu au reușit să voteze.” Acum procesul electoral se desfășoară fără incidente. Spre seară ar putea apărea oameni indignați că nu vor putea să voteze. Nu va fi prelungit programul. Nu știu dacă au mai fost asemenea precedente”.

Pe lângă cele patru secții de votare din capitală, oamenii pot veni în alte 17 birouri care funcționează în mai multe raioane din țară, la consulatele românești din Ungheni, Bălți și Cahul precum și în incinta caselor de cultură, licee și școli la Orhei, Nisporeni, Hâncești, Călărași, Cimișlia Soroca, Drochia, Giurgiulești, Cantemir, Florești, Leova, Edineț și Fălești. Agitație mare este acum și la secția de votare de la Ialoveni, de lângă Chișinău. În primul tur de scrutin, aproape 22 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat. Ambasadorul României la Chișinău, estimează că acest număr va fi cu mult mai mare decât acum două săptămâni. Pentru comparație, în 2009 s-au prezentat la urne aproape nouă mii de cetățeni români din R.Moldova. 

Coada la ambasada Romaniei din Berna

UPDATE Franta: corespondentul RFI Vasile Damian

Ambianta tot mai tensionata la Paris. Se striga sloganuri ostile, se fluiera si se injura tot mai copios mai ales in momentul in care coada ajunge in dreptul intrari in una din sectii. Lumea se plange ca nu se inainteaza destu de repere dar din experienta primului tur pot spune ca treburile merg destul de bine. Interventia voluntarilor aduce un plus, alegatorii sunt indrumati mai precis, iar rezultatele s-au vazut de altfel cand s-au afisat cifrele participarii la ora zece ora locala. In total votasera in primele trei ore ale diminetii aproape 1600 de oameni. Acum doua saptamani nu votasera decat putin peste 400.

Se voteaza mult mai repede decat in 2 noiembrie, dar e si lume mult mai multa la coada. Dintr-o estimare facuta nu demult ar fi intre 3300 si 3500 de romani. In ritmul in care se voteaza acum, la sfarsitul zilei, matematic vorbind, vor putea vota maximum 7-8 mii de oameni. Teodor Melescanu, MAE roman, care se aflase dimineata la Paris – acum a plecat inapoi spre Bucuresti – spera ca la sfarsitul zilei sa poata vota 10 mii de oameni. Un obiectiv greu daca nu imposbil de atins.

Politia fraceza a trimis 8 dube supplimeare de jandarmi . Adica 60 de oameni bine antrenati si dotati cu tazere, gaze lacrimogene si bastoane gata sa fie folosite la nevoie. Pentru moment schimburile cu oamenii de ordine nu sunt decat verbale, ramane de vazut cum va evolua sitata pe parcursul dupa-amiezii.

UPDATE ITALIA: corespodnentul RFI Elena Postelnicu

Romanii din Roma protesteaza ca sunt nevoiți sa aștepte peste trei ore ca sa voteze. La doua dintre cele trei sectiile din capitala italiana sunt cozi de peste 1500 de persoane, in vreme ce la Consulat este o coada de 2000 de romani. In fata consulatului de la Roma, unde de aproximativ o ora romanii protesteaza scandând ca vor sa voteze, au fost amplasate doua masini de carabinieri. Circulația autovehiculelor pe strada Serafico, unde se afla sectia consulară a fost deschisă, dar se circula cu dificultate, doar pe un sens.

In primele cinci ore ale zilei au votat la cele trei sectii din capitala italiana - cate 900 de persoane pe secție. La Ladispoli si Tivoli, doua orase din regiunea Lazio cu o comunitate de aprox. 8000 de romani votaseră in 5 ore - 700 de persoane pe sectie - dublu fata de turul de data trecută. Timpul de așteptare la coada este de aproximativ o ora.

La Torino, unde cozile s-au format de la ora 4 dimineata, au votat pana la ora local 12 -1200 de romani, un record pentru o secție din Italia.
Procesul de votare s-a fluidizat mult fata de turul întâi. Oamenii voteaza mai repede. Comisiile din pacate nu funcționează la maxima capacitate, anumiți membri ai Comisiei care vin din partea unor partide neprezentându-se la secție. La Roma lipsesc 7 membri din Comisie, la Bologna 6, la Trieste 4, iar la Catania 6.
In Italia, cei aprox 850.000 de romani cu rezidenta au la dispoziție 51 de sectii de votare.

Munchen - estimarea politiei: circa 3500 de oameni la coada. Foto: Mihai Dan Ispas on Facebook

Bruxelles: corespondetul RFI Mihaela Gherghisan

La Bruxelles pana la ora 10.00 votasera 2300 de persoane la cele patru sectii de votare, adica de trei ori mai mult decat in urma cu doua saptamani. La ora 11.00, se aflau in continuare la coada in asteptare de vot circa 1000 de persoane la fiecare sectie, un record absolut pentru Belgia.

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

La sectia de la Reprezentanta Romaniei pe langa UE, care a contopit cele trei foste sectii de votare de la Liege, Ostende si Liege, se astepta mai departe in frig, ca si la turul 1 dar si in caldura, pentru cei care au ajuns deja in cladire. Zilele trecute circulase ideea ca doar 10-15 persoane sa fie acceptate odata  in incinta sectiei pentru a se evita incorfotul caldurii si a inghesuielii. Acest lucru nu a mai fost posibil din cauza abundentei votantilor.

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

Aici este afisat si timpul estimativ de asteptare pentru toate cele patru sectii astfel incat oamenii sa se orienteze in timp real spre o sectie sau alta. La celelalte trei sectii, toate vecine, politia a inchis strada de dimineata intrucat coada celor ce asteapta la vot este impresionanta. Exista o coada separata, mai rapida , pentru cei care au copii mici.

PARIS: corespondentul RFI Vasile Damian

Mobilizare masiva la Paris inca din primele ore ale diminetii. Cu o ora inainte de deschiderea celor doua sectii – prima la ambasada, a doua la consulat – erau deja doua-trei sute de persoane la coada. Primii erau acolo de la 2 dimineata. « Am dormit in duba cu numar de Brasov de dupa colt » mi-a zis unul dintre primii doi votanti. « Am venit sa votez ca Romania este patria mea si vreau schimbare » a adaugat colegul lui.

Paris, Rue de L'Exposition blocata. Foto: Vasile Damian

Odata declansat procesul electoral la 7 fix, treburile s-au pus in miscare rapid. Ce este frapant de aceasta data este organizarea in interiorul sectiei. Exista la intrare un fel de « coordonator » - un voluntar din diaspora – care iti spune exact in ce cabina sa intri ca sa votezi dupa ce te-ai legitimat. In prealabil alti voluntari – sunt in total cateva zeci – ii ajuta pe cei de la coada sa completeze, eventual, declaratia pe propria raspundere daca nu au facut-o deja de acasa.

Reportaj audio de la Paris

 

 

UPDATE VIDEO: Mii de romani au blocat efectiv strazi intregi din centrul Parisului, inghesuindu-se pe trotuarele si strazile care duc la sectiile de vot de la Ambasada Romaniei. Sursa: HotNews.ro on YouTube

 

 

Doua ore si jumatate dupa inceperea votului la Paris sunt deja in jur de patru-cinci mii de pesroane la cele doua cozi. Lumea s-a mobilizat mult mai devreme decat la primul tur, aceesta fiind dealtfel si unul din indemnurile organizatorilor. Politia franceza s-a mobilizat si ea masiv si pare usor depasita de amploarea multimii. Spre centrul de presa amenajat la ICR nu mai poti intra decat cu legitimatia de presa aratata inca din strada politistilor francezi. Pe Rue Saint-Dominique oamenii de ordine sunt tot mai nervosi si uneori chiar tipa la automobilistii gura-casca daca vreunul sta prea mult sa se uite la uriasa coada.

Inregistrare video, ora 7:30, Paris. Via Cristian Pantazi on YouTube:

 

 

Ministrul roman de externe Teordor Melescanu, prezent la Paris inca de aseara, a facut o scurta declaratie presei. MAE si-a exprimat satisfactia ca apelul lansat penru ca lumea sa vina inca din primele ore ale diminetii a fost urmat. Teodor Melescanu a apreciat de asemenea ca cei care vin de acaasa - precum el - ca sa voteze aici la PAris ii priveaza pe cei din diaspora de dreptul la vot. Cu ale cuvinte si contrar celor promis si anuntate, oficialul roman nu a votat la Paris. O va face la intarcerea sa la Bucuresti.

Inregistrare video, ora 8:30, Paris. Via Lucian Mandruta on Facebook

 

 

 

Teodor Melescanu a evitat de asmenea sa-i intalneasca pe oameni de la cozi preferand sa-i vada doar pe voluntarii din sectii. In opinia ministrului roman, daca toate decurg ca pana acu - niciun om lipsa in cele doua sectii pariziene dotate cu nuarul maxim de stapile si cabine 7 - atunci el spera ca circa 10 mii de romani sa poata vota pana la finele zilei. Reamintim ca la primul tur nu au votat decat 4400 de romani in capitala Frantei si 3800 la turul doi din 2009.

Republica Moldova - corespondetul RFI Valeria Vitu

Sute de oameni așteaptă să voteze la cele patru birouri electorale, deschise în incinta Ambasadei și a Consulatului României, dar și la Institutul Cultural Român. Mulți dintre cetățeni au venit din nordul și sudul țării doar ca să voteze pentru viitorul președinte al României.

Într-un număr cu mult mai mare decât în primul tur de scrutin, moldovenii cu cetățenie română au venit dis-de-dimineață la Consulatul României, unde funcționează două secții de votare. Și pentru că e aglomerație mare, numărul polițiștilor care asigură ordine publică a fost suplimentat. Coada de la Consulat devine tot mai mare de la oră la oră. Oamenii au ajuns aici din mai multe raioane ale țării. Deși au în apropiere au secții de votare, alegătorii spun că la Chișinău ”votarea are loc mai în siguranță”. Până a-și exercita dreptul la vot, cetățenii așteaptă câteva ore. 

Mulți dintre cei veniți au deja completat formularul declarației pe propria răspundere pe care fiecare cetățean, din afara României, trebuie să-l completeze. Astfel, oamenii semnează cu nu au votat și nu vor mai vota în altă parte. Unii primesc formularul la poarta misiunii diplomatice, alții vin cu el completat de acasă, doar ca să nu le mai ia din timp atunci când intră să voteze.

Ambasada Romaniei la Chisinau, Foto: Marcel Galofteanu on Facebook

La doar câțiva metri de Consulatul României pot fi zărite zeci de afișe electorale, proaspăt lipite, cu candidatul PSD, Victor Ponta. Și în imediata apropiere a Ambasadei României, unde votează cetățenii, am văzut două panouri cu Victor Ponta ce promovează sloganul ”Mândri că suntem europeni”. Putem vorbi de agitație electorală, ori potrivit legislației în vigoare, asemenea acțiuni sunt interzise în ziua scrutinului.

Pe lângă cele patru birouri electorale din capitală, oamenii pot veni în alte 17 secții de votare în mai multe raioane din țară, la consulatele românești din Ungheni, Bălți și Cahul precum și în incinta caselor de cultură, licee și școli la Orhei, Nisporeni, Hâncești, Călărași, Cimișlia Soroca, Drochia, Giurgiulești, Cantemir, Florești, Leova, Edineț și Fălești. Agitație mare este acum și la secția de votare de la Ialoveni, de lângă Chișinău.

În primul tur de scrutin, aproape 22 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă estimează că acest număr va fi cu mult mai mare în cel de-al doilea tur de scrutin. Pentru comparație, în 2009, s-au prezentat la urne aproape nouă mii de cetățeni români din R.Moldova.

Republica Moldova - sectia de vot Ialoveni

Republica Moldova, sectie de vot Chisinau. Foto: Valeria Vitu

Imagini din Londra, Viena, Munchen, Stuttgart, Bruxelles

Inregistrare sectie de vot ICR Londra via Centrul de Investigatii Media

 

 

 

Inregistrare video Bruxelles via Magdalena Moreh on Facebook

 

 

 

Sectie de vot ICR Viena. Foto: Maria Moghina

Inregistrare video, sectie de vot Stuttgart - via Ana G. on YouTube

 

 

Coada la Londra, Kensington - foto: Mircea Barbu on Twitter

 

Coada la vot din Viena - foto: Bianca Oanea on Facebook (via Martor Ocular Realitatea TV)

 

Coada la vot din Munchen, Germania. Foto: Radu Neag on Facebook)

 

Austria, sectie de vot ICR Viena. Foto: Luiza Puiu via Centrul de Investigatii Media

Video, Londra, via Mircea Barbu on Facebook

 

 

 

ITALIA - corespondentul RFI Elena Postelnicu

UPDATE: Ambasada Romaniei din Italia anunta ca duminica, la ora 10:00, 23 de persoane care ar fi trebuit sa faca parte din comisiile electorale ale sectiilor de votare din peninsula nu se prezentasera la sectiile aferente.

"In ceea ce priveste membrii absenti din comisiile electorale ale sectiilor de votare, situatia se prezinta astfel: aria de competenta CG Bologna - 6 absenti, CG Trieste - 4 absenti, aria de competenta Roma - 7 absenti, Catania - 6 absenti.", informeaza Ambasada Romaniei din Italia pe pagina sa de Facebook.

ora 10:00 - Romanii din Italia au iesit la vot inca de la primele ore ale diminetii. La Secțiile de la Consulatele din Roma si Torino sunt la coada, la aceasta ora, aproximativ 1000 de persoane. La celelalte 2 sectii de votare din capitala italiana sunt in jur de 400 de persoane.

Inregistrare video Consulatul General Bologna via HotNews.ro

 

 

 

In Italia, cei aprox 850.000 de romani cu rezidenta au la dispoziție 51 de sectii de votare. Cele mai multe sectii de votare sunt in regiunea Lombardia - 9 sectii cu 2 la Milano. In regiunea Lazio, unde traieste cea mai mare comunitate de romani de 137.000 de persoane sunt 8 cu trei sectii la Roma, iar in regiunea Piemonte 5 sectii. 

Sectie de vot Roma. Foto: Elena Postelnicu

Sa mentionam ca Primaria din Roma face o exceptie la restrictiile dure de trafic pentru ca romanii sa poata vota duminica. La Roma astazi este "Duminica Fara Automobile" daca vor fi opriti de agentii de la politia rutiera, cetatenii vor trebuie doar sa arate ca se afla in posesia unui document romanesc. Hotararea primariei a fost adoptata in urma demersurilor intreprinse de Ambasada Romaniei la Roma.

Inregistrare video Torino, ora 7, via Razvan Purdel on YouTube

 

 

ora 8:00 - Romanii din nordul Italiei au mers la vot inca de la primele ore ale diminetii. La Torino, sectia unde in turul precedent, in jur de o suta de persoane nu au reusit sa voteze (deoarece era ora închideri), de aceasta data inca de la ora 6.00 se formase o coada de 400 de persoane. La aceasta ora (8.30) la coada sunt 1000 de romani. La sectiile de la Roma si Milano cozile sunt de cateva zeci de persoane.

In Italia, cei aprox 850.000 de romani cu rezidenta au la dispoziție 51 de sectii de votare. Cele mai multe sectii de votare sunt in regiunea Lombardia - 9 sectii cu 2 la Milano. In regiunea Lazio, unde traieste cea mai mare comunitate de romani de 137.000 de persoane sunt 8 cu trei sectii la Roma, iar in regiunea Piemonte 5 sectii. La alegerile prezidențiale din 2009, in turul doi, au votat in Italia la 55 de sectii 42.700 de romani.

Spania - corespondentul RFI Mugur Chiujdea

Sectia de vot din Coslada, ora 10:20. Sursa: Viorel Onica on Facebook

 

 

 

Agitație mare la Madrid în jurul acestui al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale. După scandalul creat de proasta organizare a votului din străinătate, prea puține măsuri s-au luat pentru ameliorarea situației, mai multe cabine de vot și un număr maxim de ștampile, dar secțiile de vot a rămas aceleași, 38.  Față de alegerile parlamentare anterioare, când s-au asigurat 41 de secții de vot, de data aceasta Ministerul de Externe a preferat să păstreze același număr ca la alegerile prezidențiale din 2009, adică 38 de secții pentru 800 de mii de conaționali care sunt răspândiți de-a lungul și de-a latul unei țări cu o suprafață dublă față de cea a României. De fapt, în organizarea acestor alegeri, nici ipotetic nu s-a plecat de la premiza asigurării condițiilor de vot pentru toată comunitatea, deoarece pentru cei 800.000 de mii de români aflați în Spania s-au asigurat  doar 113.000  de buletine de vot.

Sectie de vot Madrid. Foto: diasporavoteaza via Facebook

În centrul și în aria metropolitană a capitalei spaniole, unde trăiesc aproape 220.000 de români, au fost organizate 9 secții de vot, dintre care patru în Madrid, două în sediul Ambasadei României iar celelalte două în incinta Consulatului. În jurul Madridului mai există secții de vot în Coslada, Alcala de Henares, Arganda del Rey, Getafe și Mostoles, municipalități cu importante comunități de români.

Există, de asemenea, patru secții de vot în Catalonia și una în Insulele Baleare. În Andaluzia, Aragon, Castilla la Mancha sau în Comunitatea Valenciană se află celelalte secții de vot. În Castellon de la Plana, oraș din apropierea Valenciei, unde trăiesc aproape 30.000 de romani, există 2 secții de vot. Nu există secții de vot în Insulele Canare, unde de asemenea trăiește o importantă comunitate de români, care, pentru a vota, ar trebui să facă un anevoios voiaj cu avionul pana în Peninsula Iberica.

Sectie vot Castellon, Spania. Foto: HotNews.ro

Deci, nu se poate spune ca li s-a asigurat posibilitatea de a vota tuturor românilor de aici. De fapt, cu actualul sistem de vot,  este imposibil să se ajungă la toți cei peste 800.000 de compatrioți,  care sunt răspândiți prin toate cătunele Spaniei.  De altfel, până la aceste alegeri nici românii de aici nu au avut prea mult apetit pentru exercițiul electoral, conform experiențelor anterioare, când s-au înregistrat mereu participări foarte reduse, între 2% la alegerile europarlamentare și aproximativ 5% la alegerile prezidențiale din 2009. Ei bine, la aceste alegeri situația s-a schimbat considerabil, pe rețelele de socializare, după cum se știe, s-a pornit o adevărata revoluție, se polemizează cu multă pasiune, s-au făcut multe apeluri ca oameni să vină să voteze, atmosfera a devenit foarte tensionată, amintind de începutul anilor 90, iar duminica trecută un grup de români s-a strâns în fața Ambasadei pentru a protesta contra pregătirii insuficiente a acestor alegeri.

Alegerile din Romania se reflectă și în presa spaniolă de astăzi. Cunoscutul cotidian El Pais, sub titlul ”România își alege președintele pe fondul acuzațiilor de corupție și spionaj”, nu uită să amintească faptul că, citez: ”Mii de români au protestat pentru neregulile apărute în legătură cu votul din străinătate” după care citează un analist politic bucureștean, rezumând astfel alegerile pentru Președintele României: ” Victoria lui Iohannis ar însemna o schimbare radicală în politica față de Rusia, Iohannis fiind foarte critic cu afacerile dintre România și Moscova”.

Interesant este titlul pe care îl alege cotidianul conservator ABC pentru alegerile de astăzi, ”Mihai al României, revenirea Regelui” după care amintește de promisiunea lui Victor Ponta de a organiza un referendum privind restaurarea monarhiei.

Background

În străinătate sunt amenajate 294 de secții de votare. Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la alegerile prezidențiale. Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean si inlocuirea lui cu Teodor Meleşcanu.