Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord istoric între marile puteri şi Iran

iran.jpg

Şefii diplomaţiilor occidentale, alături de reprezentanta UE Catherine Ashton şi ministrul iranian Mohammed Zarif

După un deceniu de tentative eşuate, statele din grupul 5+1, respectiv Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, au ajuns la un acord cu negociatorii iranieni asupra programului nuclear al Teheranului. Comunitatea internaţională a salutat acest acord, liderii mondiali subliniind, însă, că este vorba doar despre un prim pas, noi eforturi fiind necesare pentru un acord final.

Discuţiile începute încă de miercuri păreau blocate sâmbătă, Iranul refuzând să renunţe total la programele sale de îmbogăţire a uraniului. Vestea acordului a venit, însă, duminică dimineaţă. "Am ajuns la un acord", a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatată de ONU şi Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Prima reacţie a venit de la Casa Albă. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a calificat acordul drept o "primă etapă importantă", subliniind totodată că în acest dosar persistă "dificultăţi enorme", relatează AFP.

Obama a oferit asigurări că acest acord, obţinut cu greu la Geneva, "barează calea" Republicii islamice spre bomba atomică. Liderul de la Casa Albă a îndemnat totodată Congresul american să se abţină de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului.

La rândul său, secretarul american de Stat John Kerry a afirmat că acordul încheiat la Geneva va face "lumea mai sigură, Israelul şi partenerii (Statelor Unite) în regiune mai siguri", relatează AFP, citată de Mediafax.

"Prima etapă nu spune că Iranul are dreptul la îmbogăţirea uraniului, indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare", a subliniat Kerry.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, înconjurată de toţi miniştrii angajaţi în negocierea asupra programului nuclear iranian, a citit la sediul ONU de la Geneva o declaraţie comună anunţând "un acord asupra unui plan de acţiune", relatează AFP.

"Am ajuns la un acord asupra unui plan de acţiune", a spus Lady Ashton, alături de care se afla ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Miniştrii ţărilor din cadrul grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) s-au felicitat între ei şi l-au felicitat pe Zarif, dar acesta a evitat să dea mâna cu Lady Ashton, din motive religioase.

Referindu-se la conţinutul acordului, pe care nu a vrut să îl expliciteze, şefa diplomaţiei europene a apreciat că "este întotdeauna rău să iei un punct şi să încerci să îl poziţionezi într-un anumit fel". "Noi am încercat să răspundem preocupărilor comunităţii internaţionale şi am încercat să o facem într-un mod respectuos faţă de Guvernul şi poporul iranian", a declarat ea pentru AFP.

Totodată, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat că acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului este un "punct de cotitură" şi că ţările occidentale s-au "apropiat bine" de "obiectivul (lor) de a împiedica o înarmare nucleară a Iranului", relatează AFP.

"Am atins pentru prima dată o unitate politică asupra primilor paşi substanţiali", şi-a exprimat satisfacţia Westerwelle, care a îndemnat la "utilizarea lunilor următoare pentru construirea unei încrederi reciproce" şi şi-a exprimat dorinţa "unei continuări rapide a negocierilor în vederea unui acord final".