Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Document: Anul acesta, la alegerile europarlamentare, MAE a organizat o sectie de vot “exceptionala” in Germania. Premierul si ministrul de externe au spus ca nu e posibil.

ambasada_germania_2_68412100.png

document intern MAE. sursa: DC News

Cozile din Germania incep sa devina din ce in ce mai mari. Timpul de asteptare pentru romanii care vor sa voteze la sectiile din Republica Federala este de ore in sir. RFI prezinta dovada faptului ca MAE are precedent de organizare de sectii suplimentare "in conditii exceptionale" in Germania, in contradictie cu afirmatiile premierului si ale ministrului de externe.

Un document intern al MAE, publicat de DC News si invocat de premierul Romaniei intr-o dezbatere televizata, afirma ca in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile Ambasadeor, Consulatelor generale si Consulatelor onorifice”. In acelasi paragraf, Ambasada Romaniei de la Berlin aminteste insa ca “organizarea unei sectii de votare in afara sediilor mentionate (respectiv, la Institutul Cultural Roman din Berlin) a fost aprobata de partea germana pentru alegerile europarlamentare din 2014 (25 mai a.c.) cu titlu exceptional.”

La alegerile europarlamentare din mai 2014, in Germania au votat, in total 400 de romani. La Berlin fusesera organizate 2 sectii de vot in Ambasada si una cu titlu exceptional la ICR Berlin.

La primul tur al prezidentialelor, in data de 2 noiembrie, au votat in Germania 8200 de oameni, mai mult decat dublu fata de recordul absolut inregistrat in turul al doilea al prezidentialelor din 2009 – 4000 de votanti. Cu toate acestea, Ambasada Romaniei de la Berlin are acum o singura sectie de vot, iar ICR Berlin nu mai este in lista sectiilor.

Cu alte cuvinte, MAE are un precedent chiar de anul acesta in care a organizat o sectie de vot in conditii exceptionale, iar diplomatia germana a aprobat demersul. Mai mult, MAE are si un precedent de organizare de mai multe sectii de votare in aceeasi incinta, acolo unde spatiul permite. Cu toate acestea, numarul de sectii de vot a ramas acelasi de la turul I la turul al II-lea.

Diplomatia germana a transmis RFI urmatoarea declaratie: “Reprezentantelor diplomatice le este cunoscut faptul ca, in conditii exceptionale, se pot organiza alegeri si in afara ambasadelor sau consulatelor. Dincolo de acest fapt, Ministerul de Externe se afla in contact cu ambasada Romaniei in chestiuni legate de alegerile prezidentiale.”

Victor Ponta a spus intr-o dezbatere televizata ca are in fata un document de la Ambasada Romaniei in Germania in care scrie ca "potrivit regulilor in materie comunicate de MAE german, prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice". Ponta a precizat ca poate pune la dispozitie documentul de la Ambasada din Berlin.