Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tratat important, aprobat de Marea Adunare afgană

Tratatul de securitate care prevede condiţiile menţinerii unei prezenţe militare americane în Afganistan şi după 2014 a fost aprobat duminică în cadrul Marii Adunări tradiționale afgane. Actul este menit să definească modalitățile unei prezențe militare americane în Afganistan, după retragerea celor 75.000 de soldați NATO, la sfârșitul lui 2014, notează Agerpres.

Loya Jirga, Marea Adunare tradițională afgană, a aprobat duminică tratatul de securitate cu SUA și i-a solicitat președintelui Hamid Karzai să promulge cât mai repede acest acord, în condițiile în care președintele afgan intenționează să amâne semnarea lui, în pofida insistențelor Washingtonului, informează AFP.

Acest acord 'a fost aprobat de membrii Loya Jirga', a declarat Fazul Karim Imaq, vicepreședinte al Marii Adunări, reunite de joi la Kabul. 'Joya Jirga îi cere președintelui să promulge acest acord până la sfârșitul lui 2013', a mai spus Imaq.

Tratatul bilateral de securitate este menit să definească modalitățile unei prezențe militare americane în Afganistan, după retragerea celor 75.000 de soldați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, la sfârșitul lui 2014. După luni de negocieri dificile, Kabulul și Washingtonul au ajuns la un acord săptămâna aceasta cu privire la textul tratatului.

Însă joi, la deschiderea lucrărilor Marii Adunări, Karzai a anunțat că acordul, care trebuie să fie aprobat și de parlament, nu va fi promulgat decât după alegerile prezidențiale, programate la 5 aprilie 2014. Aflat la putere din 2001, cu sprijinul SUA, Karzai nu mai poate participa la acest scrutin, Constituția afgană interzicând un al treilea mandat.

Perspectiva unei amânări nemulțumește Washingtonul, care atenționează că o amânare suplimentară nu este 'nici practică, nici de luat în calcul' și lasă să planeze amenințarea unei retrageri totale a trupelor americane.