Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele din Thailanda se radicalizează

thai.jpg

Protestele din Thailanda se radicalizează. Sursa foto: REUTERS/Damir Sagolj

Manifestațiile ce au început acum patru zile în capitala Bangkok s-au extins şi către alte orașe din țară. Tailandezii au reuşit şi să forţeze evacuarea unor clădiri guvernamentale.

Zeci de mii de manifestanţi sunt de patru zile în stradă. Motivul? Vor demisia premierului Yingluck Shinawatra, după violențele politice din capitala tailandeză din ultimii ani.

Manifestanții doresc şi eliminarea din viaţa politică a fratelui șefei guvernului, Thaksin Shinawatra, fost prim-ministru la rândul său. Acesta a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2006, dar continuă să controleze politica ţării, în pofida faptului că se află în exil, susţin protestatarii. Deşi Senatul a respins legea ce ar fi permis revenirea sa în ţară, oamenii nu sunt deloc convinşi. Aşa că se strâng în continuare cu miile. Au ajuns până la a ocupa sediile ministerelor, și-au extins protestele și la alte orașe din Thailanda. Este o mişcare fără precedent în această ţară de la criza politică din 2010.

La Bangkok, protestatarii au mărșăluit astăzi către clădiri oficiale și au dat asigurări că victoria lor este o chestiune de "câteva zile".

În același timp, în Parlamentul thailandez continua dezbaterea privind o moțiune de cenzură depusă de opoziție împotriva guvernului. În centrul nemulțumirii protestatarilor se află în special un proiect de lege privind amnistia, văzut ca un mijloc de natură să permită revenirea lui Thaksin Shinawatra, aflat în exil pentru a scăpa de o condamnare de doi ani cu închisoarea pentru nereguli financiare.

Miercuri, protestatarii au forţat evacuarea agenţiei de combatere a corupţiei, notează BBC. Protestele sunt conduse de fostul parlamentar de opoziţie Suthep Thaugsuban, pe numele căruia poliţia a emis un mandat de arestare. Până acum, protestatarii au vizat Ministerul de Finanţe, de Externe şi cel de Interne.

Liderul protestelor susţine că oamenii vor continua să închidă clădiri guvenramentale până vor provoca o blocare a activităţii Executivului. Deocamdată, guvernul a explicat, pentru BBC, că nu este în plan mobilizarea armatei.

“Lăsaţi oamenii să se ducă în fiecare minister şi să îi oblige pe funcţionarii publici să nu mai servească regimul Thaksin”, a spus Suthep Thaugsuban, îndemnându-I totodată să ia cu asalt primăria din Bangkok.

 

Avertisment MAE

 

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti îi atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Thailanda că demonstraţiile pot degenera în violenţe.

Autorităţile thailandeze au instituit măsuri pentru menţinerea ordinii publice în Bangkok, precum şi pentru zonele din imediata apropiere a capitalei ( Nonthaburi, districtul Bang Phli din Samut Prakan şi cartierul Lat Lum Kaeo din Pathum Thani), mai menţionează MAE, într-un comunicat remis redacţiei.

Cetăţenii români care se afla în Thailanda sau doresc să se deplaseze în această ţară, sunt sfătuiţi să evite zonele în care au loc demonstraţii şi să manifeste atenţie sporită în locurile publice, inclusiv în zonele turistice. De asemenea, diplomatia română le recomandă cetăţenilor români să evite implicarea în demonstraţiile care au loc în această perioadă precum şi să urmărească permanent recomandările autorităţilor locale.