Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reding amintește că și britanicii migrează

Comisarul european al justiției și drepturilor fundamentale Viviane Reding a apărat miercuri 27 noiembrie dreptul românilor și al bulgarilor de a lucra și a avea acces la sistemul de securitate în Marea Britanie.

Reding apără aici cele cinci puncte de acțiune publicate luni 25 octombrie de Comisia Europeană și a afirmat că își va repeta poziția în fața miniștrilor de interne UE, reuniți în 5 decembrie la bruxelles ca și în fața Parlamentului European.

"UE este constituită din cinci libertăți fundamentale, a explicat ea la Bruxelles, ori le acceptăm pe toate, ori nu acceptăm niciuna". Apoi Reding a amintit că britanicii profită de toate aceste libertăți când se stabilesc în Bulgaria și În România și de ce n-ar fi și invers? În fine, ea a afirmat că Marea Britanie este a patra țara ca importanţă privind imigrația spre alte state, adică 1.4 milioane de britanici trăiesc în alte țări ale UE.

"Nu înțeleg logica politică a Marii Britanii care întotdeauna a încurajat extinderea și acum că s-a întâmplat nu mai e de acord", a mărturisit Reding care invită statele membre să folosească corect directiva UE a liberei circulații datînd din 2004.

Acest text comunitar respinge abuzurile și împreună cu noul ghid publicat în 25 noiembrie de Comisia Europeană, prevede și metode de a combate frauda în serviciile sociale. De notat este și reacția europarlamentarului liberal Renate Weber care amintește că accesul românilor la piața muncii din UE , nu este o favoare făcută României, ci un drept al acesteia în calitate de stat membru UE.