Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu : Unirea cu Republica Moldova, următorul nostru obiectiv de ţară

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus președintele, citat de Mediafax.

“Uitați-vă la cele două Germanii, cât au putut fi ținute separat ? Până la un punct. România a avut un proiect fundamental de țară - intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental de țară - intrarea în UE. Eu cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și din dreapta Nistrului ( Prutului - nr ) . Ai fi caraghios să iei un parlament, unde ai o majoritate, să spui - hai să dăm un vot. Și ? Nu se întâmplă nimic, dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esențial acum, și asta este forța noastră regională, să spunem, și de convingere, esențial acum este să fim avocații Republicii Moldova pentru drumul către Uniunea Europeană, pentru că Vilnius-ul nu înseamnă la orizont UE, înseamnă un început de drum “.

Traian Băsescu a precizat că "nu acesta este momentul în care să putem obţine aşa ceva". "Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani", a mai declarat Traian Băsescu, arătând că în zece ani se pot întâmpla lucruri neprevăzute în prezent.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a spus: "Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că din punctul său de vedere, pactul de coabitare funcţionează, atâta timp cât se stă în limitele instituţionale, el anunţând că i-a semnat mandatul lui Titus Corlăţean pentru reuniunea de la Vilnius.

 

"Astăzi i-am semnat mandatul lui Corlăţean pentru Vilnius. Ce înseamnă consultare, credeţi că doar dacă stăm la o masă şi vorbim? În instituţii circulă hârtiile", a spus şeful statului. El a precizat că, dacă nu se întâlneşte cu premierul, nu înseamnă că "nu funcţionează hărtiile, instituţional". Întrebat dacă pactul de coabitare mai funcţionează, şeful statului a spus: "După părerea mea, funcţionează. Cât timp stăm în limite constituţionale".

Analistul Dan Dungaciu, intervievat de Andreea Orosz