Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


#Janusescu – Ucrainenii îi prezic lui Janukovici un destin ca al lui Ceaușescu

big.jpg

sursa foto: Kiev Post

Circa 200.000 de oameni au demonstrat duminică la Kiev împotriva politicii duse de președintele Viktor Janukovici, cel care a refuzat să parafeze acordul de asociere al țării sale cu Uniunea Europeană. Un grup de protestatari radicali a atacat administrația prezidențială cu un buldozer. Șeful statului a părăsit capitala și ar putea pierde a doua oară un mandat la șefia țării din cauza unor proteste.

Kievul este în plină revoltă. Președintele Viktor Janukovici nu a fost niciodată văzut cu ochi bun în capitala propriei țări, mai degrabă a purtat după el imaginea unui reprezentant al puterii ruse de ocupație. Rebeliunea împotriva președintelui este însă de o dimensiune cu totul neașteptată.


Opoziția ucraineană spune că au ieșit în stradă circa 1 milion de oameni, surse independente vorbesc de 200.000 de persoane. Coloanele de opozanți ai președintelui erau împânzite de steaguri ale Ucrainei și ale Uniunii Europene. Declanșatorul protestelor a fost refuzul lui Janukovici de a semna acordul de asociere cu UE. Valul de proteste care a culminat cu ziua de duminică durează deja de două săptămâni. Opoziția i-a cerut președintelui demisia și l-a acuzat că ar comite crime împotriva propriului popor.


Piața Independenței, scena Revoluției Portocalii din 2004, a fost din nou în centrul evenimentelor. Sâmbătă seara, unități speciale ale poliției au evacuat o mână de protestatari cu forța. Duminică, zeci de mii de oameni au revenit în piață în ciuda încercării unui tribunal de a impune o interdicție de manifestații timp de o săptămână în capitală. În Piața Independenței situația era calmă.


În schimb, la nici un kilometru de Piață, administrația prezidențială era sub asediu. Schimbul de pietre și artificii versus gaze lacrimogene și grenade paralizante a durat ore în șir. La final, administrația orașului Kiev e ocupată de protestatarii radicali, o sută de polițiști au fost răniți, conform ministerului de interne, nu se știe exact câți manifestanți au suferit răni.


Revolta 2013 nu este pașnică precum cea din 2004. Pe Twitter circulă fotografii cu oponenți ai președintelui înarmați cu bâte. Pentru un timp, hashtag-ul #Janusescu a fost trending topic – o aluzie la Nicolae Ceaușescu în 1989. Atacatorii cancelariei prezidențiale ar fi radicali naționaliști. Opoziția afirmă că aceștia ar fi, de fapt, angajați de regim pentru a avea un pretext să suprime revolta oamenilor.


Președintele Janukovici ar fi părăsit capitala Kiev și s-ar fi refugiat la reședința sa din Meșirgoia. Săptămâna aceasta este așteptat la Beijing pentru o vizită oficială. Nu e clar deocamdată dacă planul său mai e valabil. Agenția Interfax anunță că mai multe echipe ale trupelor speciale ar fi blocat șoselele la 20 km nord de Kiev pentru a bloca accesul către reședința prezidențială.


Conform estimărilor cotidianului de limbă engleză Kiev Post, circa 30 de jurnaliști ar fi fost răniți în ciocnirile violente de duminică seara. Președintele Parlamentului ucrainean – Rada – a anunțat că luni vor avea loc discuții cu opoziția.