Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Damasc-ul merge la conferința Geneva 2, dar pune condiții

Regimul sirian merge la conferința de pace Geneva 2 doar dacă un eventual acord va stabili că președintele Bashar al-Assad va conduce țara în perioada de tranziție, anunță ministrul sirian al informațiilor. În acest timp, opoziţia siriană cere garanţii că la conferinţă va fi stabilită plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

”Dacă cineva se gândeşte că ne ducem la Geneva 2 pentru a preda (opoziției) cheile Damascului, mai bine să nu se ducă acolo. Decizia revine preşedintelui al-Assad, el va conduce în perioada de tranziţie, dacă se ajunge la un acord asupra acestei perioade”, spune ministrul informațiilor, citat de France Presse.

Organizarea unei conferințe de pace în chestiunea siriană, dorită de Statele Unite, Rusia și ONU, este subiect de aprinse dispute. Puterea de la Damasc pune condiții considerate inacceptabile de către opoziție. În acest timp, nici opoziția nu se arată unită, mai multe grupuri reclamând rolul de lider al insurecției.

Scopul conferinţei Geneva 2 ar fi găsirea unei soluţii politice a confictului sirian, în urma căruia, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, au murit peste 120.000 de persoane, începând din 2011.

Opoziţia siriană cere garanţii că la conferinţa internaţională Geneva-2 va fi stabilită plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, ceea ce regimul de la Damasc nu acceptă.

Cine pe cine susține?

Regimul lui Bashar al-Assad este criticat și condamnat aproape unanim la nivel internațional. Excepție fac Rusia, care are o bază militară la Tartouse (singura sa facilitate militară la Mediterana) și China.

Puterile occidentale, alături de ONU, au cerut în repetate rânduri încetarea conflictului din Siria și plecarea președintelui al-Assad.

Presiunile diplomatice, susținute de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, au permis începerea unui proces de distrugere a arsenalului chimic deținut de regimul de la Damasc. Acesta este estimat la 1.000 de tone de astfel de arme, care au fost folosite împotriva rebelilor, dar și a civililor.

Cât privește lumea arabă, Arabia Saudită, susţinătoare a rebeliunii siriene, a fost foarte nemulţumită de decizia preşedintelui american Barack Obama de a renunţa, în septembrie, la atacuri împotriva regimului sirian.