Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hosni Mubarak a scăpat de acuzațiile de complicitate la crimă după moartea a sute de manifestanți în 2011

hosni-mubarak.jpg

Hosni Mubarak

Un tribunal egiptean a renunţat sâmbătă la acuzaţiile de complicitate la crimă formulate împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak, după moartea a sute de manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care a înlăturat regimul său de la putere după 30 de ani. De asemenea a fost achitat de acuzațiile de corupție formulate într-un alt dosar.

Hosni Mubarak va rămâne în închisoare pentru trei ani. Anunţul verdictului dat de judecător a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie în sala de tribunal, iar cei doi fii ai lui Mubarak, de asemenea acuzaţi de corupţie, l-au sărutat pe frunte pe fostul preşedinte, care s-a limitat la un zâmbet discret.

Acuzaţiile împotriva lui Alaa şi Gamal Mubarak au fost de asemenea abandonate, din cauza prescrierii faptelor.

O parte din acuzaţiile de corupţie care îl vizau pe Hosni Mubarak erau legate de un caz de vânzare de gaze naturale egiptene Israelului, realizată sub preţul pieţei.

În procesul pentru complicitate la uciderea manifestanţilor, alţi şapte foşti oficiali din domeniul securităţii, între care fostul ministru de Interne Habib al-Adly, au fost achitaţi de tribunal.

Peste 846 de persoane au fost ucise în timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile şi în timpul căreia manifestanţii care cereau plecarea lui Mubarak au înfruntat poliţia şi au incendiat secţii de poliţie. Brutalitatea poliţiei şi abuzurile forţelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.