Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova - Presa rusă despre alegerile parlamentare

moldova_vot.jpg

Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Presa rusă comentează rezultatele alegerilor parlamentare așa cum se conturează după prelucrarea a peste 88% din buletinele de vot. Publicația Kommersant anunță că în Republica Moldova la alegerile parlamentare a câștigat partidul comuniștilor, după o campanie electorală destul destul de tulburată. ITAR-TASS relatează despre incidentele la secția de votare de la consulatul de la Moscova, iar Moscow Times spune că rezultatele în favoarea comuniștilor ar putea încetini, dacă nu chiar opri parcursul european al Republicii Moldova.

Surpriza momentului, spune Kommersant, vine din partea Partidului Socialist, care după procesarea a peste 88% din buletine a obținut 21,6% din voturi și astfel poate conta pe un număr important de locuri în parlament. Partidul Socialist este cel care insistă pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală  Rusia-Belarus-Kazahstan. Dacă Republica Moldova ar adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, comuniștii au declarat în campanie că în Republica Moldova se va trăi bine, că ar beneficia de gaz ieftin, vinul moldovenesc ar merge pe piața rusă, iar problema transnistreană ar fi, în sfârşit, rezolvată. Desigur, cei care susțin o astfel de măsură nu spun și că de fapt beneficiile economice în cadrul uniunii vamale nu sunt tocmai echitabile și că Rusia oferă gaz ieftin la schimb cu controlul asupra infrastructurii de pe teritoriile naționale.

Moscova sprijină deschis Partidul Socialiștilor spune Kommersant. Liderii partidului Igor Dodon și Zinaida Greceanîi s-au întâlnit pe 4 noiembrie cu Vladimir Putin. Sloganul de campanie al socialiștilor a fost îndepărtarea de Europa – au promis ruperea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și intrarea țării în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Totul depinde acum de cum va performa alianța pro-europeană și câte voturi va obține aceasta, spune Kommersant.

Campania electorală de anul acesta a fost una dintre cele mai tulburate de scandaluri din cate s-au cunoscut în Republica Moldova

Nici ziua votului nu a facut excepție, nu a fost lipsită de surprize neplăcute, mai ales pentru că sistemul informatic de evidență a votului a „căzut” aproape imediat dupa ce s-au deschis urnele și din acest motiv pe rețelele de socializare au început sa fie comunicate tot felul de nereguli, relatează Kommersant. Sistemul informatic, cel care ar fi trebuit să prevină în principal votul multiplu nu a funcționat o perioadă de timp chiar la începutul scrutinului și imediat au fost denunțate încălcări ale regulilor electorale, cel mai mult s-a vorbit despre turism electoral și pe facebook au apărut fotografii cu autocare pline de tineri, despre care se spunea că sunt plimbați de la o secție la alta pentru a vota.

MOSCOW TIMES - Rezultatele preliminare ale votului din Republica Moldova ar putea încetini, dacă nu chiar opri parcursul european al țării

Rezultatul în care stânga va deține majoritatea este pe placul Rusiei, care, prin restricțiile aplicate produselor moldovenești a transmis un mesaj de forță. Moscow Times amintește de cât de importantă este pârghia economică pentru Republica Moldova – potrivit sondajelor de opinie aceasta fiind una dintre cele mai mici și sărace țări din Europa, diviziată între curentul pro-european și cel pro-rus, o țară aflată la răscruce, între Europa și Rusia. Moscow Times amintește și de potențialul de conflict din Transnistria, asupra căruia Moscova nu a manifestat încă interesul de a interveni așa cum a făcut-o în Ucraina, care tot așa, spune că are o agendă europeană. În sondajele pre-electorale comuniștii aveau 24 la sută din intenția de vot, iar coaliția pro-europeană, toate cele trei partide împreună cu partidul premierului Iurie Leancă, ajungeau la 38-43%.

ITAR-TASS - La Moscova au fost incidente la secția de votare de la consulat

La Moscova la consulat cetățenii moldoveni au venit în număr foarte mare la vot și scenele petrecute la secțiile de votarea au fost similare cu cele din diaspora românească la prezidențiale. Sute de cetățeni moldoveni nu au mai putut vota la consulat pentru că orarul nu a fost prelungit și, în plus, cele 3.000 de buletine de vot erau epuizate. Pe de altă parte, observatorii au semnalat că la cozile formate în fața consulatului erau mai bine de 5.000 de persoane. Guvernul Republicii Moldova a deschis pe teritoriul Rusiei doar cinci secții de votare pentru parlamentarele de duminică. Centrele au fost la Moscova, la Ramenskoy, Novosibiirsk, Sankt Petersburg și la Soci. Potrivit statisticilor oficiale sunt peste 700.000 de de cetățeni moldoveni care locuiesc în Rusia. Sursele neoficiale ridică cifra la un milion. Cu toate acestea, potrivit legii electorale din Republica Moldova, fiecare centru de votare primește doar 3.000 de buletine de vot. La Moscova cei rămași pe dinafară au protestat, dar nu s-au înregistrat tulburări ale ordinii publice.