Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Tusk începe mandatul de președinte al Consiliului European

Donald Tusk, fost premier al Poloniei, și-a început mandatul de preşedinte al Consiliului European. Politician considerat un critic vehement al Kremlinului, Donald Tusk va încerca, în cei doi ani și jumătate de mandat, să rezolve provocările lăsate în urmă de predecesorul său, Herman van Rompuy.

Printre acestea se numără relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, tensionate din cauza conflictului din Ucraina, stagnarea economică din Europa, dar și poziția oarecum separată a Marii Britanii în corul economico-financiar comunitar. În vârstă de 57 de ani, Donald Tusk spunea, încă de la numirea sa în funcţie, că vine dintr-o ţară care înţelege cât de importantă este construcţia europeană.

Cât privește poziția pe care o va adopta față de Moscova, e de amintit o ultimă declarație a sa, că ”Rusia nu este un partener strategic al Uniunii Europene, ci mai degrabă o problemă strategică”.

Donald Tusk va prezida prima sa reuniune la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern europeni în 18 şi 19 decembrie la Bruxelles. Atunci va fi prezentat şi planul de investiţii de peste 300 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, cu scopul de a aduce creşterea economică şi creare de locuri de muncă.

Politologul polonez Adam Burakowski spune la RFI că Donald Tusk va reuși să revitalizeze Uniunea Europeană, afectată de criza economică şi de lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene.

 
Ascultă interviul acordat RFI de politologul polonez Adam Burakowski