Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UNOPA cere demisia ministrului culturii Daniel Barbu după declaraţia acestuia despre bugetul anti-HIV

Daniel Barbu a spus că “sunt alocaţi prea mulți bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam să facem mai multe festivaluri “. UNOPA consideră că declaraţia ministrului Daniel Barbu, potrivit căreia banii alocaţi programelor anti-HIV reprezintă "jumătate din bugetul programelor Ministerului Culturii" este o jignire adusă pacienţilor cu acest virus şi anunţă că îl va reclama pe demnitar la CNCD, anunţă Mediafax.

Ministerul Sănătăţii consideră "neinspirată şi inadecvată" declaraţia lui Daniel Barbu despre bugetul anti-HIV. Preşedintele Traian Băsescu, despre declaraţia ministrului Culturii privind banii pentru prevenirea HIV: Este greşită.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită, de asemenea, scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a făcut legat de tratamentul pacienţilor seropozitivi, precum şi o poziţie oficială a Guvernului faţă de cele declarate de acesta.

UNOPA anunţă că a luat act cu îngrijorare de declaraţiile făcute de ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi din acest motiv a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

"Considerăm, de asemenea, că remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitaţie la stigmă şi discriminare faţă de această categorie de pacienţi, care sunt, în opinia ministrului, vinovaţi pentru lipsa de festivaluri din România. Iar sugestia legată de închiderea programului naţional de tratament al infecţiei HIV o considerăm echivalentă cu o condamnare pe care Guvernul o pregăteşte acestor pacienţi, care provin în cea mai mare parte din copiii infectaţi la naştere în sistemul medical al anilor 1988-1990".

Potrivit UNOPA, într-o ţară civilizată, dacă un ministru ar face astfel de afirmaţii în public, a doua zi şi-ar prezenta demisia de onoare, pentru a nu mai afecta imaginea Guvernului. "UNOPA se rezumă doar la a-i solicita domnului ministru să prezinte public scuze celor peste 12 000 de persoane infectate cu HIV din România pentru modul în care a instigat populaţia României împotriva lor.

Solicităm de asemenea domnului premier Victor Ponta şi domnului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, să exprime public poziţia guvernului faţă de cele declarate de domnul Daniel Barbu", a declarat directorul executiv UNOPA, Iulian Petre.

UNOPA reunește 22 de asociaţii ale persoanelor infectate cu HIV din 19 judeţe ale ţării, având peste 2.500 de membri şi peste 4.000 de beneficiari ai proiectelor derulate în ultimii patru ani.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, la Craiova, că banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care îl conduce.

Ministrul Daniel Barbu a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA:

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", a spus ministrul Daniel Barbu.