Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militia ucraineana a inconjurat Piata Independentei din Kiev

big.jpg

Foto: Kiyv Post

Situatia devine din ce in ce mai tensionata la Kiev, unde, confom relatarilor agentiilor de presa, 6000 de militieni au fost plasati pe pozitii strategice din jurul Pietei Independentei. Protestatarii nu vor sa paraseasca Euromaidanul si se pregatesc pentru ce e mai rau: o interventie in forta a trupelor speciale. Partidele de opozitie acuza raiduri la sediul unora dintre ele, iar presedintele Viktor Ianukovici da semnale ca ar fi dispus sa dialogheze cu oponentii sai.

Principalele evenimente care marcheaza o posibilia turnura dramatica in situatia din Ucraina:

  • Sediul partidului Baktiwschtschina, cel pe care il conducea pana la incarcerare Iulia Timosenko, ar fi fost tinta unui raid al serviciilor secrete ucrainene (SBU). Liderul formatiunii, Arseniy Yatseniuk, a declarat presei ca barbati mascati si inarmati cu pusti automate ar fi patruns in cladire si ar fi confiscat documente si calculatoare. Serverele partidului ar fi fost distruse dupa aceea. Politia si SBU neaga informatiile si dezmint teoria acestui raid. Cu toate acestea, trebuie amintit ca serviciile secrete declarasera deja oficial ca ancheteaza lideri ai opozitiei pentru tentativa de preluare a puterii in stat prin forta. Comunicatul nu preciza niciun nume.

  • Sediul patidului Udar condus de campionul mondial la box Vitali Klitchko a fost evacuat preventiv de teama unor raiduri asemanatoare cu cele pe care le acuza Arseniy Iatseniuk.

  • In cartierul guvernamental, circa 6000 de militieni au fost trimisi in actiune, conform agentiei Itar-Tass. Pe strazile adiacente cladirilor Guvernului si Parlamentului, trupe ale ministerului de interne si cele speciale “Berkut” ar fi demontat deja mai multe baricade ridicate zilele trecute de protestatari si i-ar fi impins pe acestia catre Piata Independentei. Manifestantii s-au retras catre Euromaidan si s-au apucat sa intareasca baricadele de acolo. Conform relatarilor jurnalistilor din Kiev, intregul centru al orasului este inconjurat de militieni.

  • Sitatia este extrem de tensionata in fata cladirii primariei din Kiev. De frica unei interventii in forta, unii manifestanti au parasit imobilul ocupat. Altii s-au inarmat cu bate si rangi si au fortificat baricadele de la intrari pentru a respinge un eventual atac. Martorii relateaza ca pe podele ar fi fost aruncat ulei din rezervele de la bucatariile improvizate pentru a le face alunecoase. Manifestantii ramasi in primarie sunt hotarati sa nu cedeze, dar spun si ca nu isi doresc confruntari violente.

  • Pentru a preveni avansul trupelor de securitate, cele cateva mii de protestatari ramase in Euromaidan au inceput sa baricadeze strazile si bulevardele pentru a impiedica o comasare si mai mare de politisti in jurul pietei. Vitali Klitchko, unul din liderii opozitiei, a cerut tuturor oponentilor regimului Ianukovici sa se stranga in piata pentru a impiedica dispersarea violenta a unui protest pasnic.

  • Liderii europeni si mondiali s-au grabit sa iasa la rampa cu declaratii pe tema situatiei din Kiev. Ei spera ca sprijinul aratat pentru ucraineni sa previna conflicte de strada. Ministrul german de externe Guido Westewelle a declarat ca “ar fi fatal ca un protest pasnic sa fie subminat de presiuni, amenintari sau violenta din partea oricui. Vicepresedintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu presedintele Viktor Ianukovici si si-a exprimat “grava ingrijorare” fata de situatia din Kiev si l-a indemnat pe seful statului sa dialogheze cu opozitia. Biden a adaugat ca “violenta nu isi are locul intr-o societate democratica si ca ea este incompatibila cu relatia strategica” dintre SUA si Ucraina. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, face marti o vizita la Kiev.

  • Biroul presedintelui Iankovici a anuntat luni ca seful statului ar fi dispus sa discute cu opozitia. Inainte de asta insa, Iankovici se va vedea cu cei trei fosti presedinti ai Ucrainei (Leonid Kravchuk, Leonid Kuchma, Viktor Yuschenko) marti. Acestia si-au manifestat solidaritatea cu protestatarii din Piata Independentei. Kravchuk ar fi propus anterior ca Ianukovici sa organizeze o runda de negocieri cu toate partile implicate in conflict.

Acest articol este in actualizare in functie de evenimentele de la Kiev.
O analiza RFI Romania despre protestele din Kiev puteti citi AICI.