Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele şi parlamentarii nu vor mai fi asimilaţi funcţionarilor publici şi nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA

Preşedintele PNL, Crin Antonescu : Nu înseamnă cu nimic că parlamentarii au vreo superimunitate. Traian Băsescu: Resping legea prin care președintele și parlamentarii nu mai sunt funcționari publici. CSM, despre scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici: Se ajunge la exonerare. DNA: Parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar putea fi achitaţi; cei condamnaţi, puşi în libertate. Valeriu Zgonea: Parlamentarii ar trebui să aibă sancţiuni specifice şi distincte în Codul penal.

Parlamentarii şi preşedintele nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese, definit în Codul penal drept faptă a funcţionarului public, după ce au fost scoşi din această categorie, printr-un proiect de lege adoptat marţi de Parlament.

Proiectul de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Conform raportului, la şedinţa comisiei au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 4 abţineri.

Proiectul nu a fost dezbătut în plen, fiind trecut direct la vot final.

Astfel, raportul propus de Comisia juridică a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.

Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că este corectă modificarea legii privind regimul în care sunt cercetaţi parlamentarii, precizând că este corect ca aleşii să nu fie asimilaţi funcţionarilor publici şi nici să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, aceasta fiind o decizie din USL.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor privind proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal, Crin Antonescu a răspuns: "Parlamentarii pot fi anchetaţi, parlamentarii însă nu sunt funcţionari publici, cred că ăsta este un lucru evident pentru toată lumea şi faptul că până acum ei erau asimilaţi funcţionarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regăseşte nicăieri în lumea democratică şi care, din fericire, prin această modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corectă. Nu înseamnă cu nimic că parlamentarii - aşa cum iar aţi început dumneavoastră, unii, să titraţi - au vreo superimunitate. Regimul parlamentarilor este exact acelaşi în faţa legii, în faţa Statutului Senatului şi Camerei, dar ei nu sunt funcţionari publici".

El a precizat că cercetările în ceea ce priveşte conflictul de interese vor putea fi derulate în continuare.

În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, liderul PNL a justificat eliminarea acestei infracţiuni în cazul parlamentarilor.

 

"Abuzul în serviciu nu, pentru că nu putem să imaginăm ce abuz în serviciu poate să facă un parlamentar. Aaaa, se poate întâmpla - Doamne, fereşte! - ca un parlamentar să poată fi acuzat de fapte de corupţie, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, de acord. Se poate, nu e de dorit, dar se poate întâmpla. Se pot întâmpla o serie de alte fapte, dar abuz în serviciu? Cum poate face un parlamentar abuz în serviciu?", a afirmat Antonescu.

 

El a precizat că ştia de această modificare a legii şi că PNL a fost de acord cu aceste prevederi.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că va retrimite Parlamentului legea prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, el menționând că "nu putem confunda Președinția și Parlamentul cu un butic din Gara de Nord".

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie" precum DNA sau ANI.

"Efectele modificărilor introduse azi sunt dezastruoase din punct de vedere al credibilităţii României", a menţionat şeful statului, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Cred că asăzi Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România", a mai spus el.

Traian Băsescu a adăugat că a văzut punerea preşedintelui României în categoria de "nefuncţionari publici" şi o tratează "ca pe o chestiune ironică".

"Dar un preşedinte, prin definiţie, e un înalt funcţionar, ales, care e la dispoziţia serviciului public pe care îl are. Un senator sau deputat e parte a unei puteri în stat. Puterea legislativă nu e un butic, este o instituţie fundamentală a statului ronmân, care e formată din senatori şi deputaţi, care la rândul lor sunt părticică din acea instituţie publică. Nu putem confunda Parlamentul, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord", a mai spus Băsescu.

 

CSM susţine că, prin scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, printr-un proiect de lege adoptat marţi, "se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de acesta", precizând că nu a primit spre avizare actul normativ.

Într-un comunicat remis marţi seară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că a analizat, în şedinţa de plen de marţi, propunerile legislative amendate de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, care aduc modificări importante Codului Penal în vigoare (Codul penal de la 1968) şi noului Cod penal (Legea nr. 286/2009).