Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sofia înăsprește legislația anticorupție și antimonopol

bulgaria_proteste.jpg

Sursa foto : REUTERS/Stoyan Nenov

Supus unor presiuni civice fără precedent - 181 de zile continuă demonstrațiile în centrul Sofiei - guvernul bulgar înasprește legislația anti-corupție și anti-monopol. Pentru prima dată în cazurile de conflict de interese se va proceda la confiscare de proprietăți.

      Unul din amendamentele la Legea combaterii conflictului de interese introduse în parlament la propunerea unor organizații nonguvernamentale, prevede confiscarea salariilor primite de funcționarii de stat ale căror rude sau prieteni au profitat de pe urmă poziției ocupate.

Numele acestora vor deveni publice în site-ul Comisiei pentru stabilirea conflictului de interese. În viitor amenzile pentru nerespectarea termenelor de completare a declarației de conflict de interese vor fi diferențiate în funcție de poziția ocupată.

     Amendamentele au fost inspirate de scandalul ex-șefului comisiei Filip Zlatanov care acum este anchetat sub acuzație de abuz de putere. Procuratura a ajuns în posesia unui carnețel în care Zlatanov își nota indicațiile primite de trei politicieni din fosta guvernare care figurează numai cu inițiale.

       Este vorbă de formule de genul – „să fie lovit”, „să fie presat timp de o lună”, „să fie lăsat în pace”, „îi ajunge”, etc. Ținta ale indicațiilor au fost deputați, lideri locali și miniștri din guvernul Borisov printre care actualul președinte Rosen Plevneliev.

     În medii au apărut informații neoficiale că în spatele persoanelor cu inițiale B.B. și Ț.Ț. se ascund premierul și vicepremierul de atunci Borisov și Țvetanov. În urmă scandalului s-a retras din parlament și din politică fosta șefă a grupului parlamentar al partidului GHERB Iskra Fidosova ale cărei inițiale au fost menționate de peste 100 de ori. S-a stabilit că fostul șef al comisiei Zlatanov a vizitat-o în parlament cel puțin de două ori pe săptămâna.

     Ca o reacție la abuzurile lui Zlatanov vor fi limitate prerogativele noului șef al comisiei pentru stabilirea conflictului de interese. El trebuie să aibă un stagiu de cel puțin 7 ani în sfera justiției.

     Procedura alegerii viitorilor membri ai comisiei va deveni mai transparentă. Audierea candidaților va fi publică, cu participarea ONG-urilor.    Proiectul de lege prevede un control parlamentar și civic mai sever asupra activității comisiei.

     Va fi extinsă lista funcționarilor și politicienilor care trebuie să completeze  declarații  de conflict de interese. Pentru prima dată din aceste liste vor face parte funcționarii care răspund de programele operaționale ale Uniunii.

     Ca un răspuns la procedurile netransparente de organizare a concursurilor pentru proiecte europene în perioada guvernului Borisov cu o lună în urmă a fost temporar oprită finanțarea în cadrul programelor „Mediu” și „Dezvoltare regională”. Bulgaria este amenințată cu pierderea a aproximativ 500 de milioane de euro.