Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiști ceceni uciși în atac al rebelilor la Groznîi

atac_cecenia.jpg

Foto: Reuters

Cel puţin 19 persoane au fost ucise joi, la Groznîi, în confruntări între insurgenţi ceceni şi forţele de ordine, anunţă autorităţile ruse, citate de France Presse. Confruntările au provocat moartea a zece membri ai serviciilor de securitate, alţi 28 fiind răniţi, au precizat autorităţile ruse, anunţând încheierea ”operaţiunii antiteroriste”.

Nouă insurgenţi ceceni au fost ucişi în confruntări, a declarat preşedintele Ramzan Kadîrov, citat de agenţia Interfax. Potrivit Comitetului naţional pentru combaterea terorismului, atacul insurgent a avut loc în centrul oraşului Groznîi, fiind urmat de confruntări armate în incinta unei şcoli.

Comitetul Naţional Antiterorism din Cecenia transmite că, noaptea trecută, un grup de rebeli a atacat un post al poliţiei rutiere, după care a luat cu asalt ”Casa Presei” din Groznîi. După atacul asupra polițiștilor, rebelii au atacat și o școală, iar apoi s-au refugiat în clădirea care găzduiește sediile mai multor ziare, radiouri și posturi de televiziune. La fața locului au fost concentrate imediat unități ale FSB (serviciul federal de securitate al Rusiei), Ministerului de Interne și Ministerul pentru Situații de Urgență, care au blocat complet clădirea.

În timpul luptelor dintre militari și rebeli a fost incendiată tipografia din clădire.

Anterior, președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, anunța că șapte atacatori au fost uciși. Lideul cecen mai spunea că rebelii plănuiau un atac terorist de proporții în capitală și a dat de înțeles că atacatorii nu ar fi ceceni, ci ar fi venit dintr-o altă republică. Cât privește pierderile în rândul forțelor de securitate, agenţia de presă RIA Novosti, care citează o sursă din cadrul poliţiei locale, transmite că cinci poliţişti au fost ucişi, iar mai mulţi răniţi. Postul de televiziune Rusia Today vorbește de 6 polițiști uciși.

Președintele cecen a promis familiilor polițiștilor omorâți câte un milion de ruble și a anunțat că imobilul distrus în timpul atacului va fi reconstruit.

Un alt incident terorist a avut loc în octombrie, tot la Groznâi. La acea vreme, cinci poliţişti au fost ucişi, iar aproximativ 10 au fost răniţi când au încercat să împiedice un tânăr kamikaze să atace o sală de concerte în care se aflau mii de persoane, în timpul unei sărbători locale.