Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu: În mod categoric, trebuie să uităm de şansa de a intra în Schengen

Raportul MCV va fi "foarte prost" pe partea de activitate parlamentară a declarat preşedintele Traian Băsescu, miercuri, într-o emisiune a postului B1 Tv, potrivit Mediafax

"În mod categoric, trebuie să uităm de şansa de a intra în Schengen, pentru că va fi un raport (MCV, n.r.) foarte prost pe justiţie, partea de activitate parlamentară", a spus Traian Băsescu,

El a arătat că poate anticipa ce va scrie în raport, "lipsă de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei".

"Cu astfel de etichete, o ţară nu poate avansa în credibilitate în interiorul Uniunii Europene", a mai spus şeful statului, adăugând: "Oamenii ăştia au făcut un rău foarte mare României".

El a făcut referire la modificările din Camera Deputaţilor la Codul penal.

            Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, miercuri, că el crede că Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în urma modificărilor la Codul penal adoptate marţi în acest for legislativ, apreciind că "acest om a pus România într-o situaţie îngrozitoare".

Preşedintele a menţionat, într-o emisiune a postului B1 Tv, că va aplica toate procedurile constituţionale pentru a împiedica aceste modificări.

Potrivit lui Traian Băsescu, ceea ce s-a întâmplat în Parlament marţi reprezintă "o pierdere a direcţiei politice".

            Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale, arătând că i se pare "inadmisibil" să fie numit la CC "un om cu mentalitatea" acestuia.

"Eu nu voi participa la ceremoia de depunere a jurământului de către acest domn", a spus preşedintele Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

"Mi se pare inadmisibil să numeşti în CC un om cu mentalitatea, gândirea lui Lucian Bolcaş", a mai spus Băsescu.

Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcaș a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a fost propus de PSD pentru a fi judecător la CC și că a acceptat, considerând că este "o onoare".

"Am fost propus de PSD. Evident că voi accepta, este o onoare", a precizat Bolcaş.

Întrebat când anume va fi numit, el a declarat că "probabil săptămâna viitoare, deoarece pe 18 decembrie expiră mandatul Iuliei Motoc".

Iulia Motoc anunţa, duminică, pe Facebook, că mai are doar o săptămână ca judecător la Curtea Constituţională, după care va pleca judecător la CEDO.

"Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg", scria Iulia Motoc pe contul său de Facebook.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.