Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce s-a întâmplat în plen: Papa Francisc, Premiul Saharov, planul de investiții

papa_francisc.jpg

Papa Francisc în Parlamentul European

Două vizite deosebite au marcat ședințele plenare în noiembrie. Marți, Papa Francisc a vorbit deputaților în plen, urmat de laureatul Premiului Saharov, Denis Mukwege, miercuri. Dr Mukwege a primit Premiul pentru activitatea sa de susținere a victimelor violenței sexuale în conflict. Pe ordinea de zi au mai fost planul de investiții de 615 miliarde de euro al Comisiei Europene și pregătirile pentru conferința privind schimbările climatice de la Lima

Papa Francisc a vorbit marți deputaților europeni. Imigrația, sursele alternative de energie și respectarea mediului, dreptul la o educație completă și adecvată și dreptul la un loc de muncă demn au fost menționate în intervenția de la Parlament. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vorbește la Parlamentul European: Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Parlamentul în octombrie 1988.

Comunitatea internațională ar trebui să fie categorică în ceea ce privește folosirea violului ca armă de război, a spus laureatul de anul acesta al premiului Saharov, Denis Mukwege. Ginecologul congolez a fost onorat de Parlamentul European pentru munca sa de vindecare a victimelor violenței sexuale în RD Congo.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat crearea unui nou fond strategic UE pentru investiții destinat mobilizării a cel puțin 315 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru a relansa economia UE. După prezentarea sa de miercuri din plenul Parlamentului European, deputații din majoritatea grupurilor politice au exprimat sprijin, cerând totodată și acțiuni rapide pentru creșterea economică a UE.

Recent, Suedia a devenit prima țară occidentală din UE care recunoaște statul Palestina. Miercuri, 26 noiembrie, deputații europeni au discutat despre recunoașterea statului Palestina.

Joi, Parlamentul European a respins o moțiune de cenzură împotriva echipei Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu 461 de voturi împotrivă la 101 voturi pentru și 88 de abțineri. Moțiunea a fost depusă de 76 de deputați EFDD și neafiliați, după dezbaterea din plen privind ”Lux leaks”cu Juncker în data de 12 noiembrie.

Într-o rezoluție votată joi, Parlamentul European a cerut statelor membre și Comisiei Europene să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieței unice digitale. Deputații au subliniat, de asemenea, nevoia de a preveni abuzul de poziție dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiția și prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale.