
Politică
Modificarea Codului Penal – continuă războiul politic
La mai puțin de o zi după ședința parlamentară care a provocat numeroase reacții de îngrijorare și atenționare, inclusiv în plan internațional, Crin Antonescu cere rediscutarea modificărilor şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei ”superimunităţi” a parlamentarilor.
Nu am fost prea bine informat, e o chestiune care a fost dezbătută în Camera Deputaților și nu la Senat, unde conduc eu, nici măcar nu știu cine își asumă aceste modificări, spune Crin Antonescu. Și pentru că scandalul iscat trebuie potolit, președintele PNL are și o soluție – ”Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente”.
Liderul PNL a adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil sau dacă Valeriu Zgonea nu este de acord cu propunerea sa, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali ”să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor”.
Crin Antonescu mai spune că își menține declarațiile anterioare, referitoare la statutul parlamentarilor, dar trebuie să admită că informaţiile pe baza cărora a făcut aceste declaraţii sunt ”incomplete”.
Traian Băsescu atacă din nou
Ceea ce s-a petrecut în Cameră, spune președintele Băsescu, e o tentativă de legalizare a hoțiilor, a deturnării banilor publici, e o întărire a puterii discreționare a baronilor locali.
”Ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui parlament care prin acţiunea lui generează deservicii uriaşe României. Şi aici nu trebuie să mai argumentez, pentru că am văzut reacţia Comisiei Europene şi a aliaţilor noştri. România, dacă ar intra în vigoare modificările la Codul penal şi Legea amnistiei şi graţierii, ar ieşi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru aşa ceva, un parlament ar trebui dizolvat”, a spus şeful statului, într-un interviu la Adevărul Live.
Preşedintele a explicat că sancţiunile pe care România le riscă, în cazul încălcării criteriilor de la Copenhaga, sunt suspendarea dreptului de vot în Comisia Europeană, Consiliul European şi probabil şi în Parlamentul European.
”Investiţiile ar veni foarte rapid la zero, România devenind necredibilă”, a adăugat Traian Băsescu, adăugând că ”s-ar merge şi la suspendarea fondurilor europene”.
”Eu sper că parlamentul a realizat ce au făcut şi se vor opri”, a mai spus Traian Băsescu.
Instituțiile justiției nu au fost consultate
Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, spune că modificările aduse Codului Penal îi includ în categoria funcţionarilor publici şi pe parlamentarii acuzaţi că au comis fapte penale în perioada în care au condus ministere.
”Reglementările actuale îi includ în categoria funcţionarilor publici şi pe miniştri. Odată cu aceste modificări se distrug elementele constitutive ale infracţiunii. Practic se distruge subiectul activ”, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Oana Schmidt Hăineală mai spune că modificările aduse Codului Penal reprezintă ”un regres major în ceea ce priveşte cadrul normativ penal din România, începând de la modul în care au fost adoptate şi terminând cu conţinutul lor”.
CSM nu a fost consultat în această privinţă, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit să se solicite avizul Consiliului, chiar dacă el nu este unul conform.
Președintele CSM mai spune că, cel mai probabil, Consiliul nu ar fi avizat favorabil aceste modificări, dar cel puţin ar fi avut ocazia să îşi expună punctele de vedere.