Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA și Marea Britanie nu mai trimit ajutor militar pentru rebelii din Siria

siria.jpg

Un membru al Armatei Siriene Libere, la Alep. Sursa foto: REUTERS/Saad AboBrahim

Statele Unite și Marea Britanie au suspendat transporturile de echipament militar non-letal către rebelii sirieni. Motivul ține de îngrijorările Occidentului că grupurile islamiste vor reuși să intre în posesia acestor echipamente. Franța continuă însă livrările.

Washington și Londra au anunțat că vor suspenda livrările de materiale militare non letale. Decizia a fost anunțată după ce combatanți islamiști au reușit să obțină controlul asupra unor depozite de arme ale opoziției și asupra unui coridor de trecere extrem de important de la frontiera cu Turcia. E vorba de postul de frontieră Bab el-Hawa. Acesta a fost controlat până acum de diferite grupări apropiate de Armata siriană liberă, a cărei autoritate nu o recunosc însă, așa cum relatează “Libération”. Postul de frontieră în  cauză a fost imediat închis de autoritățile de la Ankara. “Din cauza acestei situații, Statele Unite și-au suspendat toate livrările de material de asistență către nordul Siriei”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei americane din Ankara. “Nici noi nu mai avem în plan să furnizăm echipamente atâta timp cât situația nu e lămurită”, a indicat și ambasada britanică din Turcia. Marea Britanie rămâne în contact cu CMS, Consiliul Militar Suprem, cea mai înaltă autoritate militară a opoziției siriene pentru a face o anchetă asupra materialului deja trimis de britanici rebelilor, mai spun diplomații.

 

Diplomația bate pasul pe loc

 

De la Paris, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez a indicat că Franța va continua să facă aceste livrări, coordonându-se cu partenerii din Uniunea Europeană. Pe plan diplomatic, statele din Consiliul de cooperare din Golf, reunite în Kuweit, au reafirmat că oamenii regimului lui Bashar al Assad “care au sângele poporului sirian pe mâini nu trebuie să joace niciun rol în guvernul de tranziție și în viitorul politic al Siriei”. Noua declarație vine în contextul în care există informații că Arabia Saudită ar fi amenințat cu represalii statele aliate ale regimului sirian dacă acestea l-ar sprijiini pe președintele Assad să candideze pentru un nou mandat. Damascul a denunțat imediat ingerințele statelor din Golf și le-a acuzat că ar susține terorismul organizat.

Între timp, mii de refugiați sirieni care trăiesc în tabere improvizate din Liban sunt într-o situație critică, nevoiți să facă față unei furtuni de zăpadă și unor temperaturi foarte scăzute.

 

Informații trecute sub tăcere de SUA

 

Au apărut și acuzații la adresa Statelor Unite. Un jurnalist american renumit, Seymour Hersh, a acuzat administrația Obama că ar fi trecut sub tăcere că Frontul Al-Nosra (asociat cu Al Qaida) ar fi capabil să producă gaz sarin. Deși existau informații ale serviciilor secrete, administrația Obama ar fi ales să le ignore și să dea vina pe regimul sirian pentru utilizarea armelor chimice. Cu alte cuvinte, Seymour Hersh, recompensat pentru articolele legate de închisoarea Abu Ghraib din Irak, acuză administrația Obama de „manipulare deliberată a informațiilor“ în cazul armelor chimice din Siria.  Responsabili din administrația americană și-au exprimat scepticismul față de acest articol pe care mai multe ziare americane au refuzat să îl publice, considerându-l insuficient documentat.