Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande vrea să redea un nou suflu parteneriatului cu Brazilia

hollande_brazilia.jpg

Sursa foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Preşedintele Franţei a început astăzi o vizită de două zile în uriaşa tară emergentă din America de sud, partener comercial inconturnabil chiar dacă nu mai este locomotiva creşterii economice de pe vremuri. Legăturile economice ale Franţei cu Brazilia sunt déja intense, mai lipseşte însă relaţia politică pe măsură.

Brazilia, prima economie latino-americană, nu poate fi ignorată. E şi motivul pentru care Franţa a şi semnat cu ea mai demult un parteneriat strategic acum un an de zile cu ocazia vizitei efectuate atunci la Paris de Dilma Rousseff.

François Hollande s-a întâlnit déja cu omoloaga sa braziliană dar şi cu predecesorului ei Lula da Silva înainte de a pleca din capitala Brasilia spre Sao Paulo, plămânul economic al ţării unde preşedintele Frantei ajunge vineri însoţit de nu mai puţin de 50 de mari patroni francezi.

 Cu toate că schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt, cum spune palatul Elysée, "pe o pantă ascendentă" şi ating aproape 9 miliarde de euro, parteneriatul strategic bilateral mai poate fi întărit. Franţa nu este decât al 5-lea investitor străin în Brazilia, şi are déja între 500 şi 600 de firme implantate déja acolo. E mult şi puţin totodată dacă nu uităm că Brazilia este a 6-a economie mondială şi are o piaţă de 200 de milioane de locuitori.

Mai multe contracte, negociate şi finalizate de curând, vor fi semnate cu ocazia acestei vizite - în domeniul petrolier cu societatea Total, în domeniul telecomunicaţiilor şi sateliţilor cu Thalès şi Arianespace şi în domeniul nuclear civil cu Areva.

Nimic nou însă pe frontul Rafale. Delicatul dosar al avionului de luptă francez pe care încearcă Parisul să-l vândă Braziliei de ani de zile va mai aştepta ceva vreme, oricum după 2014, an de alegeri generale în Brazilia şi deci puţin propice semnării unor astfel de angajamente.

 Trebuie spus că francezii sunt în competiţie cu americanii şi suedezii iar contractul valorează peste 5 miliarde de dolari.

Pe lângă acest meniu economic extrem de încărcat, deplasrea de 48 de ore a lui François Hollande în Brazilia va permite liderului francez să amelioreze şi relaţiile politice dintre Brasilia şi Paris.

Luna de miere dintre ex-preşedintele francez conservator Nicolas Sarkozy şi preşedintele Braziliei de atunci, Lula da Silva, fusese compromisă de o iniţiativă turco-braziliană pe dosarul nuclear iranian.

 Sosirea la putere la Palatul Elysée a unui reprezentant al socialiştilor, apropiaţi de partidul muncitorilor brazilieni - cel al actualei presedinte Dilma Rousseff - nu a ajuns pentru moment să aranjeze toate diferendele franco-braziliene.

Trebuie spus că recent Parisul a sprijinit candidatura unui mexican la preşedinţia OMC - Organizatia Mondială a Comerţului - dar locul a fost în cele din urmă ocupat de negociatorul brazilian. Intervenţia franceză de la începutul anului în Mali fusese privită de lidera de la Brasilia ca "o veche tentaţie colonială" şi deci noua intervenţie franceză în Republica Centrafricană riscă să fie la fel de prost văzută de pe malul celăllat al Atlanticului.

          În ciuda acestor păreri divergente, Franţa şi Brazilia  speră să ajungă la viziuni apropiate în alte dosare precum agricultura, asta în perspectiva importantelor negocieri care se anunţă între Uniunea Europeană şi Mercosur pentru a semna un viitor acord de liber-schimb între cele două entităţi politico-comerciale.