Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasada SUA: Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism

 Ambasada SUA susține că difuzarea, la TVR3, "a unui aşa-zis colind care glorifică Holocaustul şi violenţa împotriva evreilor" reprezintă "o expresie inacceptabilă de antisemitism". Ieri şi ambasada Statului Israel s-a declarat profund îngrijorată de colindul antisemit. Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza : " Nu există colinde antisemite".

Într-un comunicat remis MEDIAFAX se arată că Ambasada SUA apreciază poziţia oficialilor români de condamnare gestului legat de difuzarea colindului.

Ambasada face apel la toţi românii, persoane fizice şi persoane publice, "să respingă rasismul şi pe cei care susţin astfel de acte ca expresie acceptabilă a identităţii culturale".

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit, fiind reclamat la CNA şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind.

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune, din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, pe 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

Comunicatul ambasadei SUA vine după ce ieri şi ambasada Israelului şi-a exprimat îngrijorarea .

 Ambasada Statului Israel se declară profund îngrijorată de colindul interpretat de "Dor transilvan" şi difuzat de TVR3, în 6 decembrie, şi speră că autorităţile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.

Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică îşi exprimă "îngrijorarea profundă faţă de colindul care include mesaje puternic antisemite".

Ambasada Statului Israel apreciază drept "foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR".

   

În replică, Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, susţine că "nu există colinde antisemite", iar colindul difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

Tiberiu Groza a declarat, miercuri, că s-a dorit pentru emisiunea de la TVR 3 un colind scurt şi care să nu mai fi fost prezentat la televiziune.

"Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an", a spus Groza.