Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OSCE şi Transparency International critică România

OSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul Penal

Transparency: Modificarea Codului Penal sfidează valorile democraţiei şi regulile statului de drept

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mediei, Dunja Mijatović, şi-a exprimat, joi, dezamăgirea faţă de amendamentatele adoptate recent prin care insulta şi calomnia sunt reincriminate în Codul Penal şi cere autorităţilor române să nu adopte aceste măsuri, relateaza Mediafax.

"Incriminarea discursului poate pune frână dezbaterilor şi poate fi folosită pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzaţii penale ar putea duce la autocenzură şi, în cele din urmă, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigaţie. De aceea, sunt îngrijorată de recentele amendamente legislative", a declarat Mijatovic, care a condamnat şi modul în care societatea civilă "a fost omisă de la procesul de consultare".

Reprezentanta OSCE a precizat că România a făcut "un pas important" în 2006 când a dezincriminat insulta şi calomnia. "Sper că aceste amendamente nu vor fi finale şi fac apel la autorităţile competente din România să le respingă, deoarece ele reprezintă un serios regres pentru libertatea mediei din România", a mai spus Dunja Mijatović.

Ea a subliniat că jurnaliştii români trebuie să poată informa "societatea asupra unor chestiuni de interes public fără teama de a fi urmăriţi penal".

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul Penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi la articolele privind insulta şi calomnia.

      În acelaşi timp, potrivit Mediafax, Organizaţia Transparency International (TI) consideră că deputaţii au votat, marţi, pentru a avea drepturi "mai egale" decât restul cetăţenilor, într-un demers fără precedent în România postdecembristă, care sfidează norme elementare de bun simţ, valorile democraţiei şi regulile statului de drept.

     Potrivit unui comunicat al TI România, neadoptarea Legii minelor de către Camera Deputaţilor, "dincolo de motivul meschin al neadoptării: lipsa cvorumului la momentul supunerii la vot, a ascuns în umbra sa adevărata miză a votului din ziua de 10 decembrie", întrucât "în aceeaşi zi Camera Deputaţilor a adoptat două modificări ale Codului Penal - atât cel în vigoare, cât şi cel nou, prin care toţi demnitarii aleşi sau numiţi în funcţie nu mai răspund penal pentru corupţie".

    Niciunul dintre cele două acte normative nu se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar "pentru dezinformarea publicului legea care modifică substanţial cele două coduri penale figurează pe pagina Camerei sub titulatura de «Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul penal» - articol declarat neconstituţional încă de la jumătatea anului 2011", se mai spune în comunicat.