Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou armistiţiu pe hârtie în estul Ucrainei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Conflictul continuă în estul Ucrainei, chiar dacă rebelii insistă că s-a ajuns la încetarea focului. Occidentul nu mai crede însă în vorbele bune ale separatiştilor încurajaţi de Moscova. Preşedintele francez a cerut o calmare a situaţiei, în timp ce guvernul său a ameninţat că Franţa ar putea să nu mai trimită deloc Rusiei navele Mistral.

Preşedinţia ucraineană şi separatiştii au anunţat, joi, încetarea completă a schimburilor de focuri în Est, dar asta cu începere de pe 9 decembrie, relatează “Le Monde”. “Dacă armistiţiul va fi respectat, armele grele ar începe să fie retrase de pe linia frontului din 10 decembrie”, a precizat o sursă din preşedinţia ucraineană, citată de cotidianul francez. Măsura ar fi prevăzută în fapt de armistiţiul semnat la Minsk la începutul lui septembrie. Însă asemenea anunţuri au mai existat fără ca încetarea focului să fie până la urmă respectată. Pe teren, acordurile au fost abandonate imediat după ce au fost adoptate. S-au succedat în estul separatist perioade de lupte mai mult sau mai puţin intense. De câteva săptămâni, luptele se concentrează mai ales în jurul aeroportului din Doneţk.

Anunţul ar putea fi o strategie de-a Moscovei. El survine chiar înainte de reuniunea anuală a OSCE, organizaţia ce supraveghează aplicarea acordurilor de la Minsk. Scenariul se repetă, după cum remarcă “Le Monde”, de fiecare dată înaintea unei reuniuni internaţionale unde se discută de Ucraina: Rusia şi protejaţii săi separatişti simulează intenţia de a calma tensiunile.

La nivel diplomatic, în timp ce liderul de la Elysée, Francois Hollande, cere dezescaladarea conflictului, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, declară că poziția Uniunii Europene este cea care a precipitat criza în Ucraina. “Drama ucraineană ar fi putut fi evitată în urmă cu un an, în cursul întâlnirii noastre la Kiev. Dar Bruxellesul s-a opus categoric dialogului tripartit între Ucraina-UE și Rusia, obligând Kievul să-și încalce angajamentele asumate în cadrul Tratatului privind zona de liber schimb a CSI”, a indicat Lavrov.