Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles clarifică lucrurile cu Ucraina

Comisia Europeană a clarificat joi 12 decembrie câteva aspecte legate de soarta nefericită a acordului de asociere cu Ucraina. În prezenţa vicepriministrului ucrainean Serhiy Arbuzov , comisarul extinderii Stefan Füle a explicat că se poate continua cooperarea prin instrumentele cunoscute.

 Policianul ucrainian a afirmat că Acordul va fi semnat în curând întrucât acest lucru "este in interesul strategic al Ucrainei".

De la sfârşitul lunii noiembrie, de când Ucraina s-a răzgândit şi nu a mai semnat la Vilnius Acordul de asociere cu UE, multe zvonuri au circulat.

Cele mai multe arătau că Ucraina are de pierdut financiar dacă este lăsată din braţe de Moscova şi semnează un acord dubios cu europenii şi că dacă se doreşte totuşi apropierea Ucrainei de Bruxelles, atunci acesta ar trebui să plătească 15 miliarde de euro.

La toate acestea, Stefan Füle a răspuns în prezenţa delegaţiei ucrainiene venită la Bruxelles că nu există alţi bani pentru Kiev în afara celor deja prevăzuţi în Acordul de Asociere. Dar Bruxelles este gata să ajute cu fonduri la implementarea acestui acord.

Apoi, pentru redresarea situaţiei economice a Ucrainei, Füle a amintit că exista intenţia FMI de a ajuta ţara şi că în plus faţă de un astfel de împrumut, UE mai poate şi ea aduce o contribuţie.

La fel, comisarul Füle şi vicepriministrul Arbuzov se pare că au repus adevărul la locul său privind dezavantajele şi beneficiile Acordului de Asociere .

 Füle a vorbit despre beneficiile pe termen scurt şi lung, desi se stie că astfel de acorduri aduc un beneficiu net doar pe termen lung.

De altfel, şi înainte şi după summitul de la Vilnius, s-a spus că Ucraina ar fi avut nevoie sa vadă mai multă implicare financiară a UE pe termen scurt în economia ucraineana astfel încât sa nu ia în considerare oferta Moscovei.

 Surse ale Comisiei Europene arata însă  că nu se pune problema ca UE să injecteze bani pur şi simplu în Ucraina, pe model rusesc.

La fel, absenţa unei referiri clare la posibilitatea ca Ucraina să devină membră a UE , a fost unul din factorii care au dus la situaţia actuala.La aceasta, Füle nu a adus acum un răspuns.