Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri între puterea și opoziția din Ucraina

Liderii opoziţiei ucrainene urmează să participe vineri la negocieri cu preşedintele Viktor Ianukovici. Preşedintele Viktor Ianukovici a propus decretarea unei amnistii pentru manifestanţii arestaţi în cursul mişcării de contestare, în ultimele săptămâni, a anunţat preşedinţia.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a propus decretarea unei amnistii pentru manifestanţi, transmite France Presse.

”Voi propune să se acorde o amnistie. Să fie eliberaţi oamenii care au fost arestaţi şi să terminăm cu conflictul”, a declarat Ianukovici, potrivit preşedinţiei, înainte de a se întâlni cu liderii opoziţiei.

Întâlnirea de mediere a fost anunțată de o purtătoare de cuvânt a unuia dintre reprezentanţii opoziţiei pentru France Presse. Preşedinţia ucraineană a confirmat anterior prezenţa lui Viktor Ianukovici la aceste negocieri.

”Merg toţi trei la masa rotundă”, a declarat Oksana Zinovieva, o purtătoare de cuvânt a fostului campion mondial la box Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie Udar.

Anunțul vine după două săptămâni de proteste la Kiev, în urma refuzului autorităţilor acestei foste republici sovietice de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană la sfârşitul lui noiembrie, în favoarea unei apropieri de Rusia.

În acest timp continuă discuțiile internaționale legate de Ucraina. Astfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va întâlni, luni, la Bruxelles cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, urmând a discuta în special despre situaţia din Ucraina, a anunțat ministerul de la Moscova.

În cursul întrevederii lor, Lavrov şi Ashton vor aborda perspectivele de dezvoltare între Rusia şi Uniunea Europeană în contextul pregătirii summitului Rusia – Uniunea Europeană ”şi vor discuta şi despre situaţia din Ucraina”, după cum a precizat un oficial de rang înalt din cadrul ministerului, citat de agenţia Interfax.

Catherine Ashton tocmai s-a întors dintr-o misiune de mediere la Kiev, în urma căreia a anunțat că Ucraina este dispusă să semneze acordul de asociere.