Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia ucraineană, la negocieri cu preşedintele Viktor Ianukovici

ianukovici.jpg

Sursa foto : REUTERS/Andrei Mosienko

Puterea şi opoziţia din Ucraina s-au regăsit în jurul mesei pentru a găsi o cale de ieşire din impasul politic în care se află ţara de aproape o lună de zile. Discuţiile sunt mediate de fostul şef de stat Leonid Kravciuc.

 Înainte să dea ochii cu liderii opozanţilor săi, preşedintele Viktor Ianukovici propusese déja amnistierea manifestanţilor care au fost arestaţi în ultimele săptămâni. Un gest care ar putea aplana conflictul, eliberarea celor încarceraţi fiind una dintre principalele revendicări ale opoziţiei.

Opoziţia de la Kiev cerea eliberarea persoanelor interpelate dar nu doar atât. Gestul preşedintelui se dorea aşadar unul de reconciliere. Problema este că seria de exigenţe expusă de partidul Batkivtshina al Iuliei Timoşenko, de Udar, mişcarea campionului de box Vitali Klitschko, şi de a treia componentă, partidul nationalist Svoboda, e mult mai lungă.

Opoziţia cere de exemplu pedepsirea responsabililor violenţelor poliţieneşti, demisia guvernului ucrainean şi revenirea asupra chestiunii acordului de asociere cu Uniunea europeană. Cereri greu de acceptat, mai ales în contextul în care la masa discuţiilor era şi premierul Mykola Azarov, pe care opozanţii l-ar dori să fie demis.

 "Guvernul este responsabilul crizei politice şi economice" au spus opozanţii reuniţi în jurul mesei. Preşedintele Ianukovici s-a mărginit doar să ia notiţe după ce în preambulul negocierilor şi-a exprimat speranta să se găsească o soluţie de ieşire din criză. Precizăm că dacă manifestanţii din stradă cer de mai multe zile şi demisia preşedintelui, la masa discuţiilor această opţiune nu a fost pentru moment exprimată.

Trebuie spus că opoziţia a abordat aceste discuţii într-o relativă poziţie de forţă după ce miercuri poliţia a fost practic obligată să dea înapoi în faţa mulţimii. Deasemenea sprijinul făţis de care se bucură această opoziţie din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite tinde să-i ofere un oarecare avantaj.

 Mai ales că iniţiativa mesei rotunde de la Kiev - după modelul celei din Polonia anilor 80 când s-au reunit comuniştii de la putere cu liderii sindicatului Solidarnosc - a primit sprijinul oligarhului cel mai bogat din Ucraina. Rinat Akhmetov a ieşit din rezerva sa pentru a chema părţile la dialog.

"E în interesul Ucrainei pe termen scurt, mediu şi lung, să se găsească o decizie benefică" a spus Akhmetov. El a profitat de intervenţia sa pentru a denunţa deasemenea utilizarea forţei de către fortele de ordine.

Influentul om de afaceri este originar din Donetsk, localitate rusofonă din care vine şi preşedintele Ianukovici, notează observatorii. Canalul său de televiziune dăduse cuvântul şi liderilor opozitiei, un semn important, subliniază aceiaşi comentatori pentru a scoate în evidenţă şi mai mult turnura pe care o pot lua evenimentele de la Kiev.