Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Sud interzice un partid cu vederi favorabile Nordului

ipp.jpg

UPP - Partidul Progresist Unificat

Tensiunea crește din nou în Peninsula Coreea. Casa Albă a calificat atacul cibernetic asupra grupului Sony drept o problemă gravă de securitate naţională. Președinția americană a refuzat deocamdată să numească în clar Coreea de Nord. Între timp, justiția din Coreea de Sud a luat astăzi o decizie fără precedent, scoțând în afara legii un partid politic favorabil Coreii de Nord.

Sony Pictures a renunţat miercuri să scoată pe piaţă filmul "Interviul care ucide!", în urma unor atacuri ale unor hackeri sprijiniți de regimul de la Phenian. Filmul era o parodie asupra unui complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kin Jong-un.

Atacul cibernetic asupra Sony Pictures care a avut loc la sfârşitul lui noiembrie este o "problemă gravă de securitate naţională" pentru Statele Unite, a apreciat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, subliniind că această acţiune a fost efectuată de un actor "sofisticat". Un alt mod de a spune că e vorba de o entitate statală.

Purtătorul de cuvânt al Executivului american a insistat totuşi asupra necesităţii unui răspuns "proporţional", subliniind că obiectivul celor care conduc un atac cibernetic de acest tip este de a "provoca un răspuns din partea Statelor Unite".

Decizie fără precedent la Seul

Pe de altă parte, semn al creșterii tensiunilor, Coreea de Sud a interzis astăzi un partid politic cu poziții pro Coreea de Nord. E primul asemenea gest de mai multe decenii încoace. Ordinul ca partidul să fie desființat a fost dat de justiție, pe motiv că ar sprijini Coreea de Nord, relatează BBC.

Guvernul de la Seul ceruse de anul trecut Curții Constituționale să interzică UPP sau Partidul Progresist Unificat, formațiune de stânga ce are cinci membri în Parlament. Justiția interzice totodată formarea unui partid similar pe viitor. Câțiva membri ai partidului au fost arestați de-a lungul timpului pentru că ar fi pus la cale o lovitură de stat.

Acum, sunt acuzați că și-ar fi dorit să instaureze un guvern procomunist și a un socialism de tip nord-coreean. De partea sa, UPP insistă că vizează doar reconcilierea cu Nordul.

Simpatizanții partidului au protestat astăzi față de decizie, ce a născut și îngrijorări referitoare la libertatea de expresie și de asociere din Coreea de Sud.