Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ultima sută de metri a campaniei prezidențiale din Tunisia

Vineri se termină în Tunisia campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, primele organizate în țară de când a devenit independentă în 1956. Un scrutin final care va avea loc duminică și îi va opune pe actualul șef de stat Moncef Marzouki și pe favoritul Béji Caïd Essebsi. O parte din cei 5,3 milioane de alegători au început déja să meargă la urne, mai exact cei din străinătate și în particular cei din Franta unde există o mare comunitate tunisiană.

Campania electorală a fost extrem de agresivă, toate loviturile au fost folosite. Ambii candidați și-au descris adversarul drept cea mai proastă opțiune pentru țară. Președintele-candidat Moncef Marzouki, se vrea garantul revoluției de acum 4 ani și și-a acuzat astfel adversarul încă imediat după primul tur de scrutin din 23 noiembrie că se pregăteste să trișeze la turul doi, acuzația care l-a costat un avertisment din partea instanței electorale.

 Béji Caïd Essebsi nu a stat cu mâinile încrucișate și l-a acuzat pe Marzouki că ar fi candidatul islamiștilor, ba chiar al « salafiștilor jihadiști ». Favoritul l-a mai calificat pe președintele-candidat drept incompetent. De notat că nicio dezbatere între cei doi finaliști nu a avut loc și asta din cauza refuzului lui Essebsi.

În fapt scrutinul de duminică este menit, pe lângă faptul că trebuie să doteze țara cu un președinte ales democratic, să pună capăt și tranziției agitate care a început acum patru ani odată cu răsturnarea de la putere și exilarea în Arabia saudită a ex-presedintelui Ben Ali.

O ultimă observație, legislativele din octombrie au fost descrise de observatorii internaționali drept « transparente » și « pluraliste ». Tunisia este deci o excepție printre țările « Primăverii arabe » care multe au basculat în haos, război sau represiune. Asta nu însemană însă că Tunisia nu este și ea sub amenințarea mișcării jihadiste. E și motivul pentru care autoritățile au decis închiderea graniței cu Libia de astăzi și până joia viitoare

 

Ex-premierul Béji Caïd Essebsi în vârstă de 88 de ani este favoritul scrutinului. Partidul său anti-islamist Nidaa Tounès a ajuns în frunte la recentele legislative unde a obtinut 86 de mandate din 217. Essebsi are dezavantajul că i-a “servit” pe precedenții doi președinți tunisieni, Ben Ali si Bourguiba. Sub regimul primului a fost ministru iar în timpul celui de-al doilea prezida Parlamentul de la Tunis

Adversarul său, actualul sef de stat Moncef Marzouki, nu are decât 69 de ani și se prezintă drept apărătorul libertătilor și omul “nou”, spre deosebire de Essebsi care e arătat cu degetul ca fiind omul trecutului și al fostelor regimuri.

Originea celor doi a fost și ea obiect de dispută. Marzouki, originar din sudul țării, a provocat manifestații anti-Essebsi acuzat că îi asimilează pe oamenii de acolo cu extemiștii islamiști. In fața acestor acuzații Essebsi, originar din capitala Tunis, a fost nevoit să-și proclame atașamentul față de locuitorii din sudul și centrul țării. Analiștii afirmă că « regionalismul, apartenența la o regiune » a existat dintotdeauna în țară dar nu este singurul element care poate explica votul alegătorilor.

În fine, aproape ca o anecdotă, să mai spunem că cei doi adversari de duminică se opun inclusiv la stilul de îmbrăcăminte. Marzouki de exemplu refuză sistematic să pună cravată la gât și pune adesea pe el un palton tradițional din lână. Essebsi, care vrea să se prezinte drept garantul ordinii și al stabilității, spune că vrea să redea prestigiu functiei prezidențiale.