Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce prevede Legea Securității Cibernetice

cibernetic.jpg

Ce prevede Legea Securității Cibernetice

Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, proiect ce prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică. Potrivit noii legi, autoritățile vor putea inspecta orice calculator și cere orice documente.

Legea privind securitatea cibernetică a fost aprobată tacit în Camera Deputaților în luna septembrie, iar ieri a fost adoptată, cu 92 de voturi pentru, și de Senat, care era camera decizională în acest sens.

Legea stabileste cadrul general de reglementare în domeniul securității cibernetice și obligațiile ce revin persoanelor juridice în ce privește protejarea infrastructurilor cibernetice, inclusiv obligațiile furnizorilor de servicii de internet. Documentul prevede obligații privind asigurarea sistemelor, dar și anunțarea clienților în caz de atacuri cibernetice.

Se creează și o nouă structură - Sistemul Național de Securitate Cibernetică – ce va fi coordonată de  un consiliu operativ din care fac parte reprezentanți ai Ministerelor de Externe, de Interne, Apărării, cel pentru Societatea Informațională, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS precum și secretarul CSAT.

Consiliul e condus de consilierul prezidental pe apărare și securitate națională, în calitate de președinte, și consilierul premierului pe probleme de securitate, ca vicepreședinte.

Șefii acestor autorități pot desemna, conform legii, persoane abilitate să desfășoare activități de control. Acestea au dreptul de a solicita declarații sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, să facă inspecții, inclusiv inopinate, la orice instalație, incintă sau infrastructură, și să primească, la cerere sau la fața locului, informații sau justificări, notează Mediafax.

Noua lege a fost necesară, explica președinția, printr-un comunicat, deoarece amenințările cibernetice s-au diversificat în ultima vreme și au devenit o opțiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali deoarece nu implică resurse foarte mari.