Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum pot riposta SUA la provocările nord-coreene?

Opțiunile Washingtonului sunt destul de limitate. Pe plan intern, își pot consolida securitatea energetică. În schimb, când e vorba de pedepsirea Coreii de Nord, starea jalnică a economiei acestei țări reduce drastic opțiunile administrației americane.

SUA se gândesc la ripostă după ce FBI a confirmat că în spatele atacurilor cibernetice ce au vizat Sony Pictures se află Coreea de Nord.

America "analizează în primul rând modalităţi de prevenire a atacurilor cibernetice. Vom coordona acţiunile pentru consolidarea securităţii informatice; avem nevoie de o legislaţie puternică în acest domeniu" – a promis liderul de la Casa Albă vineri, în ultima conferință de presă de anul acesta.

El a mai precizat că analizează deocamdată ce metode potrivite de ripostă ar avea Statele Unite.

“Nu putem avea o societate în care un dictator dintr-un colț al lumii poate instaura cenzură aici, în Statele Unite. Pentru că dacă asta s/a întâmplat când nu i-a plăcut un film, ar trebui să ne imaginăm ce va face când nu îi va place un documentar sau o știre de televiziune. FBI a anunțat și poutrem confiormă că această țară, Coreea de Nord, e în spatele acestui atac. Au produs multe prejudicii. Și vom riposta. Vom rpisota proporțional, dar când și cum vom dori noi să ripostăm”, a mai spus Barack Obama.

Opțiuni limitate

Deocamdată, Washingtonul nu a anunțat care ar putea fia ceste măsuri. â

"Identificarea autorilor atacului cibernetic este doar primul pas. Sunt analizate modalităţi de ripostă", a comunicat Departamentul de Stat american, după ce Sony a anulat lansarea filmului "The Interview" - o comedie despre asasinarea fictivă a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Opțiunile americane referitoare la măsuri concrete de pedepsire a Phenianului sunt însă limitate.

Se întâmplă în principal pentru că economia nord-coreeană se află în dificultate.

Nimeni nu se aşteaptă însă ca Washingtonul să lanseze atacuri militare împotriva unui provocator dotat cu arma nucleară.

În plus, posibile sancţiuni împotriva regimului comunist cu o economie deja anemică sau atacuri pe Internet împotriva reţelei sale de Internet precare nu ar avea rezultate considerabile.

"Sunt sigur că ei analizează opţiuni pentru replici secrete gândidu-se că nu se vrea lansarea unui conflict armat în Peninsula Coreeană", a remarcat James Lewis, expert în securitate informatică la centrul de reflecţie CSIS.

"Coreea de Nord are un avantaj: nu are practic o economie", explică James Lewis, un fost consilier guvernamental.

În plus, țările vizate de atacuri cibernetice conduse de Coreea de Nord nu pot aplica aceleași tipuri de atacuri deoarece infrastructurile nord-coreene de Internet sunt atât de rudimentare încât e dificil să le cauzezi pagube reale. Prin urmare, este o strategie câştig-câştig pentru Phenian.

Regimul de la Phenian a respins acuzaţiile privind implicarea în atacurile informatice care au vizat compania americană Sony. "Ţara noastră nu are nicio legătură cu hackerii", a declarat Kim Song, consilierul politic al ambasadorului Coreei de Nord la Naţiunile Unite.

Reamintim, pperaţiunea Phenianului, una dintre cele mai importante având ca victimă o companie din Statele Unite, a devastat sistemul informatic al Sony Pictures, a furat şi difuzat pe Internet datele confidenţiale a 47.000 de angajaţi şi terţi ai studioului, inclusiv celebrităţi, a difuzat e-mailuri stânjenitoare şi cinci filme ce nu fuseseră încă lansate.