Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


T. Băsescu: “România e o țară sigură și asta nu pentru că Putin nu ar fi interesat”

basescu.jpg

T. Băsescu: “România e o țară sigură și asta nu pentru că Putin nu ar fi interesat”

Președintele aflat la sfârșit de mandat a făcut aseară bilanțul celor 10 ani de mandat sau tabloul corect al României după acești ani, după cum spune Traian Băsescu. România este acum o țară sigură și trebuie să își consolideze această securitate. Cât timp este apărată de ceilalți membri ai Alianței, țara noastră nu poate refuza misiuni precum cea din Afganistan.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferința de la finalul mandatului, că România este în prezent o țară sigură din punct de vedere al securității și nu riscă nicio destabilizare proiectată la Moscova. Asta nu neapărat pentru că Vladimir Putin nu ar fi interesat de România. Este interesat, dar România este într-un sistem de alianțe solid, în interiorul alianței NATO, spune Traian Băsescu.

România este o țară sigură și datorită modului cum funcționează instituțiile ei într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei.

Cu toate acestea,în opinia președintelui aflat la final de mandat, sunt necesare investiții în armată.
 

”De asemenea, dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, în regiune, dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a domnului preşedinte Putin și a armatei sale, vă asigur că România este de asemenea un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectată la Moscova, și asta nu pentru că neapărat Vladimir Putin nu este interesat de România. Este interesat, dar România este într-un sistem de alianțe solid, în interiorul alianței NATO are un parteneriat strategic cu SUA, care îi dă confortul că nu este singură în fața riscurilor la securitatea națională. România a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO”, a mai spus Băsescu.

În acest sens, el a indicat faptul că România și-a obținut încrederea prin participările militare în Balcani, Irak, Afganistan, Africa. De asemenea, a făcut referire la scutul antirachetă de la Deveselu, care este destinat protejării multor alte state NATO, inclusiv SUA.

”Priviți la ce se întâmplă în baza militară de la Kogălniceanu, un număr mare de pușcași marini sunt dislocați acolo, gata oricând să se constituie într-o forță de intervenție rapidă”, a mai declarat șeful statului.

”Din punct de vedere al armatei care încă mai trebuie dotată consistent, și în zona aviației, și a marinei, și a trupelor terestre, din punct de vedere al structurilor de securitate înțelegând intelligence, putem spune că România este un stat sigur. Dacă la începutul mandatului meu, odată cu intrarea efectivă a României în NATO, eram o țară NATO, în momentul de față suntem o țară NATO credibilă în interiorul alianței”, a mai spus șeful statului.

Traian Băsescu a cerut aseară găsirea de soluții fiscale pentru mass-media, în așa fel încât presa să nu mai fie încorsetată de interesele patronilor de presă. Este ce ar duce la redobândirea independenței presei, a spus liderul de la Cotroceni în ultima sa conferință de presă ca șef al statului.