Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul a modificat Legea educaţiei pentru a permite oricărui deţinător de titlu de doctor să renunţe la acesta

Ministrul Educației admite că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, citat de Mediafax. El a adăugat însă ulterior că nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Ministrul Educaţiei a precizat că, până în prezent, un titlu ştiinţific, precum cel de doctor, nu putea fi retras decât prin hotărâre judecătorească.

El a mai susţinut, într-o conferinţă de presă la Guvern, că legea a fost modificată deoarece există o solicitare din partea beneficiarilor unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, dar întrebat de jurnalişti câte solicitări de retragere a unor titluri ştinţifice au fost înregistrate, ministrul a admis că nu cunoaşte decât una singură, respectiv a premierului Ponta.

"Atâta vreme cât nu exista baza legală, am cunoştinţă de una singură. În momentul în care apare această bază legală, cu tot apelul la responsabilitate maximă la întocmirea acestor solicitări, s-ar putea să constatăm că există mulţi cetăţeni care îşi doresc acest lucru, dar nu aveau baza legală pentru aşa ceva. Din moment ce a ajuns o problemă naţională, din moment ce există o solicitare de rezolvare a acestei probleme, am considerat necesar şi oportun să avem o astfel de reglementare", a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Ponta a precizat că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat că, după ce va părăsi viața politică, îşi doreşte să inițieze un nou demers doctoral, "respectând toate standardele și cerințele de la acel moment".

Ulterior, Universitatea Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituţiei de învăţământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Vineri, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Direcţiei juridice a ministerului să găsească o soluţie legală prin care să fie rezolvată solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor şi că aşteaptă deciziile juriştilor din Ministerul Educaţiei.

El aprecia că titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi făcută "printr-un act de de aceeaşi valoare".