Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum scapă Putin de încă un critic: Aleksei Navalnîi

navalnii2.jpg

Aleksei Navalnîi, în așteptarea verdictului

Aleksei Navalnîi, cel mai important critic al lui Vladimir Putin de la această oră, a fost declarat vinovat pentru deturnare de bani. Sentința este însă de trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Denunțând o decizie politică, Navalnîi le-a cerut simpatizanților săi să iasă astăzi la protest.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat de justiție la trei ani și jumătate de închisoare pentru deturnare de bani în detrimentul companiei franceze Yves Rocher. Sentința sa este cu suspendare, în timp ce pentru fratele lui, Oleg, este exact aceeași pedeapsă, dar cu executare. Aleksei Navalnîi a acuzat chiar din sală o decizie politică.

"Pentru ce motiv îl aruncaţi în închisoare? Ce este mizeria aceasta? Ca să mă pedepsiţi?", a exlamat opozantul.

Judecarea procesului, a cărui dată a fost devansată brusc de la 15 ianuarie la 30 decembrie, a avut loc în mai puţin de 15 minute, o durată neobişnuită într-o ţară în care nu este rar ca lectura deciziilor judecătoreşti să dureze mai multe ore. Opozantul rus Aleksei Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta, în timp ce o manifestaţie este aşteptată în cursul serii în faţa zidului Kremlinului. Marţi dimineaţa, 16.000 de membri ai reţelei de socializare Facebook afirmau că vor merge la manifestaţie, în timp ce camioane ale forţelor de ordine ocupau deja piaţa.

Această putere nu merită să există, ea trebuie distrusă", a declarat Navalnîi.

Aleksei Navalnîi este figura opozitiei de care Kremlinul se teme cel mai mult. Un militant anti-coruptie cu carismă e un critic foarte vocal al presedintelui Vladimir Putin. El a fost unul dintre liderii anti-guvernamentali din timpul protestelor de strada care au cuprins capitala rusa in urma cu trei ani. E și un cunoscut blogger și avocat specializat în expunerea afacerilor de corupție din elita rusă. S-a ocupat în special de conturile și licitațiile administrației. Nu și-a ascuns însă niciodată ambițiile politice, notează Le Monde.

Opozant activ al lui Vladimir Putin, naționalist și acuzat adesea de populism, Navalnîi nu și-a ascuns niciodată ambițiile politice. Reamintim că în 2013 a candidat la primăria Moscovei și a anunțat și că va candida la președinție.