Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armata ucraineană și separatiştii prorusi au început retragerea armamentului greu de pe linia frontului

reutersgleb_garanich.jpg

Reuters Gleb Garanich

După două zile de acalmie, violențele au reizbucnit în Ucraina - aceasta e vestea proastă a zilei. O rază de speranță vine însă din informațiile potrivit cărora atât separatiștii cât și armata ucraineană și-au retras armamentul greu la 70 de kilometri de linia frontului. În acest timp, Consiliul de Securitate al ONU vrea să țină o reuniune de urgență pe chestiunea ucraineană. 

 

 Armată ucraineană spune că trei soldați au murit și alți șapte au fost  răniți. Rebelii ar fi de vina după ce au atacat cu tancuri și mortiere pozițiile ucrainiene de lângă ruinele aeorportului din Donețk.  Armata ucraineană spune că rebelii se repoziționează, dar recunoaște în același timp că o bună parte a armamentului greu a fost retras. 

 Un jurnalist de la France Presse spune că a văzut retragerea mai multor elemente de armament greu, tunuri anti tanc de exemplu. În ceea ce îi privește pe rebeli, ei anunța că au retras deja 90 la sută din armamentul greu, așa cum prevedeau acordurile de la Minsk.

  

 Toate privirile sunt acum ațintite asupra orașului Mariupol, port strategic la Mara Azov și ultimul mare oraș din est sub controlul armatei ucrainiene. Acolo e tensiune mare, armata ucraineană spune că de mai multe zile observă o concentrare a trupelor rebele și o înmulțire a numărului de drone.

“Militarii noștri sunt gata oricând să revină pe vechile poziții, de pe care s-au retras în urma acordului de la Minsk” amenință președintele ucrainean Petro Porosenko. 

Pe de altă parte, OSCE nu confirmă retragerea aramamentului  greu, evocat de beligeranți. OSCE cere un inventar al armelor care există, o listă a drumurilor străbătute și o lista cu locurile în care se vor afla aceste arme. 

 Pe plan diplomatic, occidentalii nu par convinși de dorința Rusiei de a calma conflictul. Ministrul britanic al afacerilor externe a declarat chiar azi că Moscova nu își îndeplinește obligațiile luate la Minsk. 

 Trebuie să mai spunem că și chestiunea energetică apare din nou pe lista preocupărilor. După cum se știe, Gazprom a început să aprovizioneze direct zonele controlate de rebeli, pe motiv că autoritățile de la Kiev opriseră livrările. O reuniune tripartita urmează să aibă loc la Bruxelles, săptămâna viitoare. 

 

Mai este și problema umanitară. La Debaltseve, care a fost teatrul unor lupte puternice, din cei 25 de mii de locuitori, 20 de mii au fugit din oraș... dar cinci mii dintre ei au rămas acolo. Ce se întâmplă cu ei ? 

  Sunt ascunși în subsoluri neîncălzite și iarna e încă puternică în zonă. Cele mai multe locuințe sunt distruse, nu există nici electricitate, nici gaz nici apă potabilă - sau foarte puțină. Unul dintre cele două spitale din oraș a fost distrus, celălalt e fără încălzire - e mai frig înăuntru decât afară, pentru că nu mai are geamuri. 

 Un medic de la Medecins Sans Frontieres spune că organizația a ajuns acolo și că a început să distribuie medicamente... dar sunt foarte puțin medici 4 sau 5.

  Medicul lansează și un apel pentru ajutor internațional. Martorul e impresionat de rezistența și demnitatea populației și cere presei din lumea întreagă să vină să facă reportaje aici pentru a arăta gravitatea situației.