
Politică
Wikipedia a dat în judecată Agenţia Naţională de Securitate (NSA)
r.jpeg

Colectarea de date de pe telefoanele mobile și alte dispozitive încalcă primul amendament al Constituției americane, cel care protejează libertatea de exprimare și asociere, precum și cel de-al patrulea amendament, care protejează persoanele de o investigație nerezonabilă.
Acestea au fost argumentele juridice ale plângerii înregistrate în Maryland de către Wikimedia Foundation, care se ocupă de enciclopedia online Wikipedia, alături de care au venit și alte instituții pentru a susține demersul: Rutherford Institute, Amnesty International USA și National Association of Criminal Defense Lawyers.
Problema este, spun reclamanții, că odată cu această supraveghere a traficului de date, oamenii vor fi cu atât mai puțin dispuși să partajaze informații sensibile online, ceea ce ar reduce drastic accesul la informații pentru anchete sau alte situații când se vehiculează date, altele decât cele pe canale oficiale și declasificate.
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, folosește un exemplu pentru care are, spune el, informații reale și certe: ce s-ar întâmpla dacă un utilizator din Egipt, știind că este supravegheat în acest mod, nu va mai completa cu informații relevante o pagină de enciclopedie referitoare la Opoziția politică din Egipt? În mod cert, utilizatorul s-ar teme pentru securitatea personală.
NSA verifică sistematic o imensă cantitate de date, cu orice fel de trimitere la persoane sau grupuri pe care agențiile americane le consideră cu risc, potrivit documentelor publicate de Edward Snowden. În consecință, spun reclamanții, oricine din Statele Unite care trimite sau primește mesaje pe Internet de la cineva din afara țării va fi supravegheat într-un fel sau altul, la un moment dat, de către NSA, doar pentru că mesajele respective vor fi verificate pe criteriile de mai sus.