Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va reînvia Iohannis Parteneriatul strategic cu Polonia?

iohannis_aeroport_bucuresti.jpg

Președintele Klaus Iohannis la plecarea către Polonia

Președintele Klaus Iohannis a început în această dimineață vizita oficială făcută la invitația omologului Bronislaw Komorowski. La ora 10, ora Poloniei, 11 ora României, liderul de la Cotroceni va sosi la Palatul Prezidențial din în Varșovia.

După ce va fi primit cu onoruri și va trece în revistă Garda de Onoare poloneză, Klaus Iohannis va avea convorbiri tete a tete cu omologul său, iar după aceea, la 12 și un sfert ora României, conferință de presă comună cu acesta. De aici va pleca spre monumentul ostașului necunoscut din Piaţa Mareşal Josef Pilsudsk, unde va depune o coroană de flori. De la ora 16, este programată întâlnirea cu președintele Seimului, camera inferioară a Parlamentului polonez. Radislaw Sikorski este fost ministru de Externe și expert în problema Rusiei și îl va găzdui pe președinteele român pentur un dejun de lucru. O oră mai tîrziu, liderul de la Cotrioceni se va întâlni cu comunitatea românească din Polonia, iar seara se încheie cu dejunul oficial oferit de președintele polonez. Întâlnirea cu premierul polonez, Ewa Kopacz, va avea loc abia mâine, de la ora 11, ora României. Ar mai fi de menționat că prima doamnă, Carmen Iohannis, nu îl însoțește pe președinte în această vizită.

Reclădirea parteneriatului strategic cu Polonia?

Vizita ar putea fi una pentru relansarea parteneriatului cu Polonia, de fapt construirea unuia real, solid. Pentru că e Polonia e poate singurul prieten pe care România îl are în regiune. E singurul stat care are capacitate de securitate și apărare consistentă în contextul conflictului din regiune. Un parteneriat strategic există din 2009, dar nu a fost folosit nici pe departe la întreaga capacitate.. A existat poate o competiție mai degrabă decât o colaborare până acum, așa cum explica într/o analiză recentă expertul în probleme estice Armand Goșu. Președintele Iohannis ar putea propune o redemarare a acestui parteneriat strategic. Prioritatea ar poutea fi dezvoltarea relațiilor în materie de securitate și apărare. Polonia și România sunt singurele state mari din flancul de est al NATO. Flancul estic al NATO e scindat cumva: Polonia și Balticele în nord, România și Bulgaria plus Grecia în sud. Polonia și Balticele au cerut trupe americane consistente, au ajuns deja 3.000 de soldați în Lituania. Aceste state au fost cu mult mai vocale decât ROmânia în fața pericolului rusesc. Un parteneriat strategic cu Polonia ar putea însemna că cele două flancuri ar fi conectate și prin ele Baltica și Marea Neagră, cum remarca istoricul Armand Goșu. Ar însemna deci și o descurajare mai puternică a unei eventuale agresiuni rusești. De asemenea, Polonia și România sunt cele mai proamericane state din regiune și fiecare are un parteneriat strategic cu America. Deci, potential există. Rămâne de văzut dacă se va schimba ceva cu această vizită.