
Politică
Deputatul Ovidiu Raețchi, la RFI: Adresa stabilă este miza proiectului nostru de lege a votului prin corespondență
ovidiu_raetchi.jpg

De asemenea, proiectul legii votului prin corespondență trebuie separat de cel al votului electronic, pentru că altfel cele două riscă să fie respinse la pachet, mai spune deputatul de diaspora. Chiar dacă proiectul este susținut și de PMP și probabil va trece de Comisia de cod electoral, cel mai probabil nici de această dată nu se va întruni consensul politic, mai consideră deputatul.
Ce fel de date personale trebuie să prezinte un cetățean român din străinătate ca să se înscrie în acest registru al alegătorilor prin corespondență?
Sunt două elemente esențiale: sunt pe de-o parte, datele personale de bază, elementele de identificare ale persoanei în orice tip de sistem. Dar miza acestei variante propuse de noi este legată de adresă. A existat o variantă pe care am discutat-o îndelung, să nu implicăm drept obligatoriu un domiciliu stabil pentru că foarte mulți români (datele sunt foarte neclare în momentul de față și în modul ăsta le mai clarificăm de altfel) nu au acest domiciliu. Însă în faza a doua, am înțeles că riscurile de a deturna voturile, de a avea votanți din zone de tabere improvizate , de a avea vot tranzacționat, ar fi mai mari. Și atunci sigur că elementul al doilea, cuprins dincolo de elementele de identitate, este cel privind domiciliul.
Ar fi una dintre problemele de care s-ar putea lovi proiectul. Ar mai fi și alte puncte sensibile care să poată fi contestate de celelalte partide sau unde ar putea avea amendamente?
Nu. Din punctul meu de vedere, pe această formă de lege, după cum ați văzut, nici măcar nu au existat intervenții din partea PSD prin care să conteste vreun anumit element, de pildă care ține de secretizarea datelor personale. Poziția PSD a fost ignorarea acestui tip de proiect de lege a votului prin corespondență și o ușoară sugestie privind faptul că votul electronic ar fi soluția optimă. Problema este că dacă amestecăm cele două tipuri de vot – votul electronic și votul prin corespondență – riscăm să le pierdem pe amândouă la pachet, pentru că votul electronic are mari probleme de constituționalitate în Europa. În Germania, el a fost declarat neconstituțional, în Olanda s-a întâmplat același lucru. În alte state, de altfel cu tradiție democratică semnificativă, au existat tentative, dar s-a renunțat la ele din cauza suspiciunilor de fraudă.
S-a tot vorbit că votul prin corespondență ar trebui să meargă în paralel cu votul electronic. Așadar, nu ar mai trebui luat deloc în calcul votul electronic?
Ba da. Îl luăm în calcul. Însă în două etape, pentru a nu risca să pierdem tot pachetul. Deci strategia noastră este următoarea (și vorbesc în numele parlamentarilor de diaspora): impunem votul prin corespondență pentru a fi siguri că avem o soluție în 2016 și că oamenii care doresc să voteze altfel decât în situația clasică a secțiilor, chiar dacă încercăm să le mărim substanțial numărul, au o variantă. După ce trecem acest proiect de lege sau în paralel cu acest proiect de lege, discutăm și venim cu o propunere privind votul electronic, astfel încât, dacă există vreo problemă de constituționalitate, vreo problemă de soft sau cu licitațiile, alte probleme care se întâmplă în România, să nu cadă ambele principii și ambele sisteme. Cu alte cuvinte, avem toată deschiderea față de votul electronic, ni-l dorim. Dar e posibil să fie o capcană și să rămânem exact în situația din noiembrie 2014.
Ați urmărit mai de aproape saga acestui proiect. Credeți că de data aceasta va fi întrunit consensul politic?
Senzația mea este că nu. Noi am făcut toate eforturile și ne-am calibrat toate pretențiile și toate sugestiile, astfel încât PSD-ul să poată accepta. Am propus acest principiu al domiciliului riguros tocmai pentru a nu ne trezi în 2016 că trăim sub spectrul suspiciunii și că s-a votat în cine știe ce zone prin trafic de conștiință. Am cerut un număr foarte rezonabil de parlamentari pentru diaspora, respectiv dublarea: de la 4 plus 2 deputați – senatori la 8 plus 4. Senzația mea, din modul în care s-au poziționat liderii PSD, e că nu vor să discute nici problema dublării parlamentarilor, nici problema votului prin corespondență.
De la celelalte partide ați primit vreun semnal?
Noi avem un dialog constant cu cei de la PMP, grație prezenței acolo a domnului Eugen Tomac, care este colegul meu parlamentar de diaspora și care a încercat să impună tema demult și care a avut o serie de proiecte de acest tip pe ordinea de zi și care a anunțat că va vota și proiectul PNL.