Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama a propus un ambasador pentru România. Ce urmează?

klemm2.jpg

Hans Klemm, diplomatul nominalizat de Obama pentru postul de ambasador în România

Timp de aproape doi ani și jumătate, ambasada SUA la București a funcționat la nivel de însărcinat cu afaceri. Ieri însă a fost făcută publică alegerea lui Barack Obama pentru postul de ambasador în România. E vorba de Hans Klemm, un diplomat de carieră. Procedura sa de confirmare poate dura însă destul de mult. Urmează confirmarea în Senat, unde luptele dintre republicani și democrați blochează procedurile de trimitere a ambasadorilor americani.

Alegerea lui Barack Obama este de această dată pentru un diplomat de carieră. Hans Klemm este consilier al secretarului adjunct de stat pentru management în cadrul Departamentului de Stat, funcție pe care o deține începând din ianuarie 2015.

Până acum trei ani, Klemm a fost prim-adjunct al asistentului secretarului de stat în Biroul pentru resurse umane al Departamentului de Stat, iar înainte de acest post a avut funcția de coordonator pentru statul de drept și respectarea legii la Ambasada SUA la Kabul (2010 – 2012).

Înainte de asta, a fost ambasador în Timorul de est. A mai fost consilier pentru afaceri economice la ambasada americană din Japonia. A fost și director adjunct al Oficiului pentru UE în cadrul Departamentului de Stat.

Despre Klemm se poate spune așadar că are o experiență vastă și în multe domenii și multe zone ale lumii. Mark Gitenstein însă, ultimul ambasador american în România, care își încheiase mandatul în decembrie 2012, nu era diplomat de carieră. Era avocat și fost membru al echipei de tranziție a președintelui ales la acea oră Barack Obama.

O alternanță a numirilor politice și de ambasadori de carieră

Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Americii la București, explica, acum câteva zile, că a existat mereu o alternanță a numirilor politice sau de diplomaţi de carieră. Este o practică legală a administrației americane, care nu e obligată să numească diplomați de carieră în funcțiile de ambasadori. Mai mult, Obama se numără printre președinții americani care au numit cei mai mulți non-diplomați ca ambasadori. Ca să fim mai exacți, din 2009 și până acum, 65% din ambasadorii numiți de Obama au fost diplomați de carieră, iar restul de 35% au fost politicieni, lobbyiști sau persoane care au contribuit financiar la campaniile lui Obama. Conform cutumei, toți ambasadorii sunt considerați reprezentanți personali ai președintelui, dar cum ambasadele țin de Departamentul de Stat, ei răspund teoretic secretarului de stat american.

Procedura de confirmare

Acum, că nominalizarea este clară, Hans Klemm trebuie să primească agrementul țării în care  e trimis. Aici nu vor fi probleme. Guvernul român, prin Ministerul de Externe, a salutat imediat nominalizarea.  MAE român a explicat, printr-un comunicat, că speră că această decizie va fi urmată de un proces de validare rapid pentru ca diplomatul să își poate prelua cât mai repede responsabilităţile în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Probleme ar putea veni după asta însă. Pentru că orice nominalizat de președinte pentru funcția de ambasador trebuie să primească o confirmare din partea Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american. Dacă e un vot favorabil, merge mai departe către votul de plen al Senatului. Iar aici au fost probleme mari în ultimul an, din cauza certurilor dintre republicani și democrați. 26 de ambasadori nominalizați deja de Barack Obama încă așteaptă această confirmare a Senatului.