Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anunțul retragerii lui Cameron – o gafă politică?

david_cameron__reuters_stefan_wermuth.jpg

Sursa foto : Reuters Stefan Wermuth

Premierul britanic David Cameron și-a apărat decizia de a anunța faptul că nu va mai candida la un al treilea mandat de premier, dacă va câștiga un al doilea mandat în alegerile parlamentare din 7 mai.

Adversarii săi politici l-au acuzat de aroganță, iar comentatorii au calificat anunțul drept “o gafă politică”.

Cameron, care este din 2005 liderul Partidului Conservator, a spus că nu a făcut decât să dea un răspuns direct unei întrebări directe, ce i-a fost pusă în cursul unui interviu la televiziunea BBC.

Partidul Laburist de opoziție l-a calificat imediat pe premier drept “arogant și prezumțios”, dat fiind faptul că implicit ar fi sigur de o victorie în alegerile din mai.   

Sondajele de opinie dau la egalitate Partidul Conservator și Partidul Laburist în intențiile de vot la circa 33% fiecare, ceea ce înseamnă că niciunul dintre cele două partide nu are deocamdată cum să obțină singur o majoritate a mandateor de deputați.

Comentatorii politici în majoritate au calificat anunțul drept o gafă politică, reamintind de gestul similar făcut de fostul premier Laburist Tony Blair, care înaintea alegerilor din 2005 a anunțat că în caz de victorie acela va fi ultimul său mandat – al treilea de premier.

Anunțul l- a pus sub presiune pe Blair, subminându-i autoritatea. El s-a retras în 2007 și a fost înlocuit de ministrul de finanțe Gordon Brown, care avea să piardă alegerile din 2010, cele care l-au adus la putere pe Cameron.

Dar ceea ce îi reproșează comentatorii și mai mult este faptul că actualul lider al Partidului Conservator și-a anunțat și posibilii succesori: primarul Londrei, Boris Johnson, ministrul de finanțe, George Osborne, și ministrul de interne, Theresa May.

Expresia cel mai des folosită în mass media a fost “Cameron a deschis o Cutie a Pandorei”.